Trei cărți pe care vreau să le citesc în noiembrie

13 octombrie 2021 de  Oana Borviz    

Una spune povestea unei tinere care a supraviețuit leucemiei. Alta este despre violența împotriva femeilor, un comportament încă răspândit și acceptat. Cealaltă este despre cum ne putem schimba gândurile și comportamentele care ne țin departe de o viață liniștită. Toate sunt despre acceptare, despre lupte interioare și despre lungul drum spre normalitate. Pe toate mi-am propus să le citesc în noiembrie.

„Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată“ de Suleika Jaouad (editura Humanitas)

CV-ul americancei Suleika Jaouad este impresionant: a fost premiată cu Emmy pentru seria ei de articole din New York Times (Life, Interrupted), a fost consilierul lui Barack Obama în probleme referitoare la cancer, este speaker de succes (discursul ei TED a înregistrat în 2019 vreo 5 milioane de vizualizări).

Dar și mai impresionantă este povestea ei de viață: la 22 de ani, după ce a absolvit Princeton University și masteratul în literatură la Bennington College, după ce s-a mutat la Paris cu gândul de a deveni corespondent de război, Suleika Jaouad a fost diagnosticată cu leucemie.

Cartea „Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată“ este despre lupta ei cu boala, dar și despre șocul pe care l-a trăit după vindecare, în imposiubilitatea de a se mai recunoaște pe sine. „Nu m-am simțit niciodată mai pierdută ca atunci“, spune Jaouad despre momentul în care a aflat că s-a vindecat, după o încercare traumatică de trei ani și jumătate de tratament, inclusiv un transplant de măduvă osoasă care prezintă un risc de insuficiență cardiacă. „Nu mai eram bolnavă de cancer. Dar habar nu aveam cine sunt“.  

Cartea asta este despre boală și recuperare, dar mai ales despre revenirea la „normalitate“ sau, cum ar spune Jaouad, despre acea „dublă cetățenie pe care o avem cu toții în regatul răului și în regatul binelui“.

„Sub punte“ de Sophie Hardcastle (editura Polirom)

Sophie Hardcastle este surfer de performanță, artistă, scriitoare și scenaristă. S-a născut în Sydney, are doar 26 de ani și deja a trecut prin multe. Despre toate a scris în cărțile ei. A publicat prima carte în 2015, „Running Like China“, un volum autobiografic despre cum e să trăiești cu tulburare bipolară. A scris apoi „Breathing Under Water“, un roman pentru adolescenți destul de bine primit de public. Iar cel mai nou volum este „Sub punte“, un roman inspirat din experiența ei de tânără care a îndurat umilința, violența verbală și sexuală. 

„Proză fremătând de culori şi umbre“, cum îl descrie The Sydney Morning Herald, romanul o are în centru pe Olivia, o fată de 20 de ani, inteligentă, creativă și fascinată de apă, care pornește într-o expediție pe mare, cu un echipaj exclusiv masculin. Sub punte, ea este violată iar când îi povestește unui coleg, acesta îi răspunde: „Dacă nu ai vrut-o, de ce nu ai țipat?“.

Așa că, mai mult decât orice, „Sub punte“ este țipătul pe care protagonista dar și Sophie însăși nu l-au putut articula atunci când au fost abuzate.

„Darul. 12 lecții care îți vor salva viața“ de Dr.Edith Eva Eger (editura Pandora M)

„Mulți oameni își vor găsi mângâierea în sfaturile ei despre depășirea situațiilor dificile“, scrie Bill Gates despre „Darul“, cartea lui Dr.Edith Eva Eger pe care eu personal am așteptat-o cu sufletul la gură după ce am citit „Alegerea“. 

Dacă în „Alegerea“, povestește despre supraviețuirea în lagărele de concentrare, despre evadarea, vindecarea și călătoria spre libertate, în „Darul“ Eva Eger vorbește despre o temniță mult mai înspăimântătoare decât cea de la Auschwitz, și anume cea a minții, și despre cum putem evada din ea. Conceput în urma miilor de mesaje primite de la cititori prin care o rugau să mai scrie o carte, „Darul“ este mai mult un ghid practic prin care Eger ne încurajează să schimbăm gândurile și comportamentele care ne țin departe de fericire. 

Oana Borviz

Înainte de a mă îndrăgosti de cărți mi-au plăcut altele: să pictez, să bricolez, să văd filme. De fapt, am început să citesc cu adevărat în primii ani de liceu, când mi-am dat seama cât de savuroase pot fi momentele în care ești singur cu o carte în mână. De atunci, cititul a devenit un soi de obișnuință care îmi face bine, îmi dă echilibru și mă inspiră. Citește mai mult.



Lasă un răspuns