Trei cărți de la Vellant numai bune de dăruit copiilor

31 mai 2021 de  Oana Borviz    

Mâine e Ziua Copilului și dacă nu știi încă ce să-i iei micului sau marelui tău drăguț, poate te inspiră aceste trei tituluri apărute nu de mult la editura Vellant. E drept că timpul e scurt, dar poate ai norocul să ajungi ușor la o librărie sau poate iei în calcul că-i poți dărui cartea cu o mică întârziere, când îți va fi bătut la ușă curierul.

În fine, am ales aceste trei titluri pentru inventivitate și amuzament, două ingrediente care plac la nebunie copiilor, dar și pentru informațiile prețioase pe care le conțin și care le-ar putea fi de folos micuților în viață.   

Poznăi cu două zuze, de Elena Vlădăreanu

Pe Elena Vlădăreanu o știți mai mult ca poetă și dramaturgă – „Habemus bebe“ (poezie) și „minunata lume disney“ (teatru) – sunt două dintre volumele ei cunoscute). Dar iată că a scris și prima ei carte pentru copii, care nu e altceva decât o colecție de aventuri inspirate de cele trăite alături de cele două fiice ale ei, Eva și Alexandra, și de cei doi motani, Pamuk și Pisicel. Umorul e nelipsit din cărțile Elenei, așa că nu avea cum să nu străbată și această carte frumos ilustrată de Liliana Basarab, care se află, de asemenea, la primul ei volum pentru copii.

Saga lui Erik Vikingul, de Terry Jones

Această carte, scrisă de Terry Jones (actor și regizor de film, cunoscut pentru regia semnată alături de Terry Gilliam la „Monty la Python and the Holy Grail“), nu ar fi existat astăzi dacă autorul nu ar fi fost dezamăgit de epopeile islandeze, pe care le-a citit în trecut. Lipsite de fantezie și invenții, cum i s-au părut lui Terry, acele cărți l-au provocat să imagineze propriile epopei, pline de „aventuri extraordinare și de imaginaţie fără limite, cu monștri și tot felul de creaturi și magie”. Vieţilor unor oameni care au trăit cu 700 sau 1000 de ani în urmă prind astfel din nou viață, într-o formă mult mai fantezistă și inovatoare, în cartea lui Jones.

Fizica simpatică, de Lorin Bogdan-Popescu

Cum să explici mai simplu unui copil despre mecanică, relativitate, electricitate, magnetism și termodinamică? Păi, nu prea poți decât cu ajutorul unor oameni inventivi care, prin comparații amuzante, să-l facă pe copil să priceapă, sau cu ajutorul unor cărți alternative, cum e aceasta. Un ghid amuzant, cu limbaj relaxat și exemple din viața de zi cu zi, „Fizica simpatică“ explică pe înțelesul copiilor cu ce se mănâncă fizica și de ce ar fi bine să știm cât mai multe despre ea. Așa ajung ei să înțeleagă de ce nu poate exista omul invizibil, de ce e cerul albastru sau de ce se taie maioneza.

Oana Borviz

Înainte de a mă îndrăgosti de cărți mi-au plăcut altele: să pictez, să bricolez, să văd filme. De fapt, am început să citesc cu adevărat în primii ani de liceu, când mi-am dat seama cât de savuroase pot fi momentele în care ești singur cu o carte în mână. De atunci, cititul a devenit un soi de obișnuință care îmi face bine, îmi dă echilibru și mă inspiră. Citește mai mult.



Lasă un răspuns