5 cele mai frumoase cărți românești pentru copii apărute în 2019

26 august 2020 de  Oana Borviz    

Anul trecut au ieșit din tipar multe cărți frumoase, scrise pe sufletul copiilor dar și al oamenilor mari, cărți cu povești captivante, cu mituri și legende reinterpretate, cu docu-ficțiuni antrenante și cu ilusrații care-ți taie răsuflarea.

Eu am făcut însă o selecție cu doar cinci cărți scrise de autori români cunoscuți, care știu că sunt pe placul celor mici (copiii mei au deja preferatele lor din cele amintite mai jos:) și care sunt o reală delectare și pentru cei mari.

Editura Cartier

Șansa lui bilețel

de Victoria Pătrașcu

M-am îndrăgostit de cărțile Victoriei Pătrașcu în urmă cu aproximativ un an când le-am cumpărat băiețelului și fetiței mele ”TiriBomBamBura”, o carte cu cinci povești delicioase, scrise atât de frumos încât și eu așteptam cu nerbăbdare să le citesc iar și iar. Și așa sunt toate cărțile ei – ”Scrisori din Laponia”, ”O poveste de iubire”, ”Ziua în care a fugit somnul”, ”Ela cea fără de cuvinte” -, cu povești fermecătoare care nu seamănă cu nimic din ce știai tu, cu personaje interesante și atmosferă caldă. Întocmai este și ”Șansa lui Bilețel”, o carte de 32 de pagini superb ilustrată de Zelmira Szabo, care spune povestea unui post-it pe care Andrei a scris lucruri urâte și apoi l-a aruncat la coșul de gunoi. Creioanele, calculatorul, enciclopedia și alte personaje de pe biroul băiețelului în ajută să aibă o a doua șansă, mai exact să ajungă la reciclat. Sună interesant, nu-i așa, mai ales că atinge o problemă importantă pentru omenire, una pe care și copii o vor putea înțelege mai bine cu ajutorul unor astfel d epovești.

Editura Nemi

Extraordinara călătorie a ariciului Ariston

de Iulian Tănase

Cam în aceeași categorie intră și cărțile lui Iulian Tănase: cumpărat, încercat, plăcut. Iar prima carte care a deschis apetitul pentru poveștile acestui autor a fost ”Aventurile lui Sașa în Castelul Fermecat”, despre un puști pe nume Sașa care-și petrece ziua de naștere în apartamentul tatălui, pe care el în vede ca pe un castel cu toate minunățiile în el.

În ”Extraordinara călătorie a ariciului Ariston” îl veți descoperi pe Ariston, un arici care ajunge să-și vândă toate acele animalelor care vor să le întrebuințeze la cusut. Având, de-acum, mulți bani, micuțul decide să pornească într-o călătorie prin lume sperând astfel că-și va găsi fratele mut iubit. Ilustrațiile sunt făcute de Alexia Udriște (cea care a colorat și lumea lui Sașa) și sunt de-a dreptul magice.

Editura Cartier

Un unicorn în muzeul de oase

de Alina Purcaru

Micuța Catrina, pe care o cunoști din cartea „Catrina și Marele Domn Somn”, mai zăbovește nițel prin Țara Viselor, unde ajunge să descopere și niște secrete. Un unicorn hăituit de vânători se rătăcește printr-un muzeu de oase secret iar Catrinei îi revine misiunea de a-l ajuta. Nu-i va fi deloc ușor, însă micuța găsește noi modalități de a o scoate la capăt.

Mihaela Paraschivu este cea care făcut ilustrațiile (la fel ca la ”Catrina și Marele Domn Somn”), care sunt stranii de frumoase.

Editura Nemi

Călătoria lui Vlad pe Celălalt Tărâm

de Sînziana Popescu

Sînziana Popescu ia Ielele, Strigoii, Balaurii, Zmeii și Căpcăunii, Blajinii, Sînzienele și Uriașii și-i așează frumos într-un basm-minune ce face parte dintr-o serie fantasy inspirată din miturile și basmele românilor numită Andilandi. Călătoria lui Vlad pe Celălalt Tărâm este primul volum din serie și ne face cunoștință cu un băiețel pe nume Vlad, care în timpul unei vacanțe la bunicii din Transilvania, ajunge să se lecuiască de gelozie (pentru fratele mai mic ce stă să vină pe lume). Reușește asta luând parte la șezătorile lui Nea Vasile, unde se spun povești despre ”Celălalt Tărâm”, unde ajunge și Vlad și unde învață despre iubire și despre bucuria de a împărți. Volumul recomandat aici este noua ediție din 2019, căci prima ediție a ieșit în urmă cu câțiva ani la LiterNet.

Editura Cartier

Războiul pisicilor

de Vasile Ernu

Cei care știți cărțile lui Vasile Ernu (”Născut în URSS”, spre exemplu), știți și că el scrie mai mult despre istorie, memorie, trecut. Așa că era, de așteptat, într-un fel ca și în această carte pentru copii să facă un fel de ”docu-fiction”, cum îl numește chiar el pe ernu.ro.

Cartea, ilustrată de Veronica Neacșu (care a făcut ilustrațiile și pentru ”Oameni și meserii pe cale de dispariție”), spune povestea pisicilor curajoase care i-au salvat pe locuitorii Leningrad în timpul asediului din ce de-al doilea Război Mondial. Veți găsi, așadar, aici (evident, pe-nțelesul copiilor) lucruri despre război, foamete, luptă, supraviețuire și sacrificiu.

Oana Borviz

Înainte de a mă îndrăgosti de cărți mi-au plăcut altele: să pictez, să bricolez, să văd filme. De fapt, am început să citesc cu adevărat în primii ani de liceu, când mi-am dat seama cât de savuroase pot fi momentele în care ești singur cu o carte în mână. De atunci, cititul a devenit un soi de obișnuință care îmi face bine, îmi dă echilibru și mă inspiră. Citește mai mult.



Lasă un răspuns