„Ce s-a întâmplat cu tine?“ de Bruce D. Perry și Oprah Winfrey

14 februarie 2022 de  Oana Borviz    

Deși genul meu preferat rămâne romanul, de-o vreme bună mă conectez foarte greu la ficțiune. Așa am început să caut mai multe cărți de nonficțiune – cu precădere cărți de philologie, moștenire genetică, biografii – iar în contextul ăsta, volumul „Ce s-a întâmplat cu tine?“, semnat de Bruce D. Perry și Oprah Winfrey, a picat la țanc.

Titlu  •  Ce s-a întâmplat cu tine?
Autor    Bruce D. Perry / Oprah Winfrey

Gen    Non-ficțiune

Numãr pagini   248

Anul publicãrii   2021
Publicat de   Lifestyle Publishing

Cartea constă într-o serie de conversații despre traumă, reziliență și vindecare pe care Perry (psihiatru specializat în traumele copiilor și expert în neuroștiință) le-a avut în repetate rânduri cu fosta gazdă a The Oprah Winfrey Show. 

Volumul a fost publicat în 2021 devenind instant, după cum ați putea bănui, bestseller (ex: a ajuns în fruntea listei celor mai bine vândute titluri de pe Amazon în doar 24 de ore de la lansare) și a fost tradus în același an și în română la Lifestyle Publishing (parte a grupului editorial Trei).

Povești de viață

Întrebarea ce stă la baza conversațiilor celor doi este cea care dă și titlul cărții, ”Ce s-a întâmplat cu tine?”, o întrebare care schimbă cu totul perspectiva asupra felului în care te raportezi la tine și la celălalt. 

Este o întrebare deșteaptă care înlocuiește altele de genul ”Care e problema ta?”, ”Ce e în neregulă cu tine?”; o întrebare care te provoacă să înoți un pic prin amintiri pentru a pescui momente bune și rele ce au contribuit la formarea ta; o întrebare care te face mai atent la nevoile celuilalt.

Exemplele din carte sunt extreme (abuzuri, abandonuri, relații frânte) dar, înțelegând mecanismul întreabă-află-acceptă-vindecă, înțelegi că în spatele anumitor comportamente există niște experiențe cu mare impact emoțional. 

Dr. Perry povestește despre pacienți pe care i-a ajutat să se vindece (copii care au fost martori la întâmplări traumatizante, adulți care nu au știut niciodată ce înseamnă atingerea, iubirea). Winfrey povestește despre abuzurile sexuale trăite în copilărie, despre bătăile primite de la bunica, despre absența mamei și despre cum efectele acestor traume au ținut-o ani în șir blocată în comportamente nocive. Toate poveștile sunt însoțite de explicații științifice și ilustrații, din toate înțelegi că puterea noastră de regenerare este mare și că poate exista viață după traumă. 

Știm cu toții cât de vitală este iubirea și cât de important este să o simți încă din primii ani de viață, iar Perry explică din punct de vedere științific cum interacțiunile bazate pe afecțiune și iubire dezvoltă rețelele neuronale ajutându-ne să creștem cât mai echilibrat, cât mai armonios. Când acestea lipsesc, e dezastru: apar tot felul de dereglări și vulnerabilități cărora habar nu avem cum să le facem față. ”Iubirea și creșterea copilului în iubire sunt fundamentale dezvoltării noastre. Ce s-a întâmplat cu tine în copilărie are un impact profund asupra capacității tale de a iubi și de a fi iubit”.

Puterea conectării

Cartea are 10 capitole – În căutarea echilibrului; De la adaptare la vindecare; Creierele, prejudecățile, sistemele noastre; Foamea de relații în lumea modernă -, conținutul fiecărui capitol fiind bine documentat, exemplificat, intens și tulburător. 

Ți se explică foarte clar ce este trauma, ce se întâmplă cu creierul tău atunci când trăiești o traumă, care sunt efectele ei pe termen lung, cât de mult ne influențează gândurile, deciziile, starea de spirit și de sănătatea, cum poți să te vindeci, cât de important este să rememorezi trauma în doze moderate și controlate până când ajungi să demonstrezi reziliență. Perry spune foarte clar, spre exemplu, că trauma ne afectează genele, celulele albe, inima, plămânii, stomacul, modul în care gândim, simțim, felul în care comunicăm sau în care ne creștem copiii. 

El nu dă rețete, ci doar descrie metodele folosite în terapiile cu pacienții lui, explică cum creierul nostru procesează secvențial informațiile (senzațiile fizice, mirosul, gustul, văzul, auzul sunt procesate mai întâi de zona inferioară a creierului și abia apoi sunt transmise cortexului), demonstrează cât de importante sunt iubirea, compasiunea, afecțiunea în vindecarea unei traume. ”Lipsa relațiilor este boală, conectarea cu ceilalți este vitală, excluderea este toxică. O conversație liniștită duce la o calitate complet diferită a conexiunii umane. La o adâncime diferită”.

Cartea este solicitantă, are un conținut bogat, termeni cu care trebuie să te familiarizezi, povești care te pot afecta emoțional, dar este de mare ajutor în înțelegerea mai bună a celui care ești și a celui de lângă tine, în explicarea anumitor contexte de viață, decizii, gânduri. 

Pe mine m-a făcut, spre exemplu, să mă gândesc altfel la relații, m-a ajutat să identific cauza anumitor vulnerabilități personale și mi-a confirmat că iubirea, compasiunea, empatia, iertarea pot face minuni. 

Oana Borviz

Înainte de a mă îndrăgosti de cărți mi-au plăcut altele: să pictez, să bricolez, să văd filme. De fapt, am început să citesc cu adevărat în primii ani de liceu, când mi-am dat seama cât de savuroase pot fi momentele în care ești singur cu o carte în mână. De atunci, cititul a devenit un soi de obișnuință care îmi face bine, îmi dă echilibru și mă inspiră. Citește mai mult.




Lasă un răspuns