„Remarcabila viață a pielii“ de Monty Lyman – povestea învelișului nostru

15 martie 2021 de  Oana Borviz    

Ca să fiu sinceră, până acum nu știam prea multe despre piele. Adică, dacă m-ai fi întrebat ce este ea și ce rol are în viața noastră nu aș fi știut să-ți răspund decât că e învelișul care ne apără de frig, de boli și de alți factori externi agresivi, că ajută la menținerea unei temperaturi constante a corpului, că e alcătuită din derm, epiderm și hipoderm și… cam atât.

Titlu  •  Remarcabila viață a pielii
Autor    Monty Lyman

Gen    Non-ficțiune

Numãr pagini   376

Anul publicãrii   2021
Publicat de   Publica

Poveste neconvențională

Nu știam, spre exemplu, că pielea este, nu doar cel mai mare organ al nostru, ci și cel mai mare organ sexual. Ce să mai zic de bacterii, viruși, acarieni, despre care habar nu aveam că stau cu miile pe pielea noastră, unele fiind cât se poate de prietenoase și oferindu-ne chiar beneficii, altele fiind ostile în mod activ. 

Așa că „Remarcabila viață a pielii“, apărută de curând la Publica, a fost pentru mine o descoperire nemaipomenită și o neprețuită lecție de biologie și anatomie umană. Scrisă de britanicul Monty Lyman, care practică medicina generală la Oxford University Hospitals, cartea este bazată pe multiple cercetări făcute de Lyman în mai multe colțuri ale lumii (inclusiv Africa, Australia și Asia de Sud) și e structurată pe 10 capitole tematice extrem de consistente și lămuritoare.

Deși există și termeni și explicații științifice pe care nu le poți înțelege fără niște căutări suplimentare pe google, per total cartea e o comoară de care se poate bucura aproape oricine. Felul în care scrie Lyman, științific dar și personal, documentat și focusat pe studii de caz, face ca acest volum să fie unul prietenos, un fel de poveste neconvențională despre corpul nostru. 

Un univers întreg

Subiectele atacate sunt despre acarieni și microbiom, despre diferite afecțiuni ale pielii și tratamente dermatologice, despre îmbătrânire și rolul dietelor, despre aspectele psihologice, sociale și chiar religioase ale pielii

Lyman oferă o sumedenie de informații bazate pe studii făcute în ultimii ani, insistând pe legătura dintre piele și intestin, dintre o dietă sănătoasă și strălucirea pielii, dintre un microbiom intestinal deficitar și o piele suferindă, dintre lumina solară și cele mai periculoase boli de piele.

El explică pe înțelesul tuturor cum stă treaba cu lumina ultravioletă B (UVB) – care reprezintă cauza principală a cancerului de piele – dar și cu lumina ultravioletă A (UVA) – care, deși mai slabă, e mult mai versatilă, și e răspunzătoare de îmbătrânirea pielii -; amintește de rolul crucial pe care vitamina D (care e de fapt un hormon) îl are în reglarea cantității de calciu, fosfat și alte minerale din organism; arată cum stresul (psihic sau cronic) poate modifica întreaga structură imunitară a pielii înrăutățind psoriazisul, acneea, pruritul; demonstrează cum pielea este folosită pentru a diferenția sexele, pentru a comunica și transmite istoria unor popoare (tatuajele maure), pentru a scandaliza și pentru a defini o identitate religioasă. 

Chiar dacă melanina este crema noastră de soare nativă, bronzul nu este o veritabilă formă de protecție: el oferă un factor de protecție solară (SPF) de doar circa 3 și lasă vestigii ale distrugerii ADN-ului în urma sa. Așadar, contrar credinței populare, bronzul obținut la un salon înainte de concediu nu ne protejează aproape deloc pielea. Expunerea la soare ne afectează atât sănătatea, cât și felul în care arătăm; ea este, de fapt, o cauză a îmbătrânirii accelerate a pielii, cu mult mai importantă decât toate celelalte la un loc. Și, cel mai important, este cel mai mare factor de risc pentru un grup de boli care produc suferință și moarte la niveluri epidermice în multe părți ale lumii: cancerul de piele.

Găsești aici informații despre felul în care societatea s-a raportat, de-a lungul secolelor, la piele, despre felul în care au ajuns la noi istoriile unor popoare prin intermediul artei corporale (a tatuajelor, mai exact), despre acupunctură și detectorul de minciuni. 

Abordări antropologice, științifice, psihologice. După ce ai trecut prin toate, înțelegi că pielea nu e un simplu înveliș al corpului, ci un univers întreg. Unul de care nu poți avea grijă cu adevărat decât dacă-l cunoști bine. Iar „Remarcabila viață a pielii“ pare ghidul perfect în acest sens.

Oana Borviz

Înainte de a mă îndrăgosti de cărți mi-au plăcut altele: să pictez, să bricolez, să văd filme. De fapt, am început să citesc cu adevărat în primii ani de liceu, când mi-am dat seama cât de savuroase pot fi momentele în care ești singur cu o carte în mână. De atunci, cititul a devenit un soi de obișnuință care îmi face bine, îmi dă echilibru și mă inspiră. Citește mai mult.




Lasă un răspuns