„Bijutieri de legendă“: Cum au reușit Cartier, Buccellati, Tiffany, Piaget sau Bulgari să devină legende
21 octombrie 2020 de Oana Borviz •
„Trei zecimi din frumusețea unei femei sunt de la natură, șapte zecimi sunt de la bijuterii“, zice un proverb asiatic citat în „Bijutieri de legendă“, o carte superbă apărută de curând la editura Baroque Books & Arts. Semnată de o umanistă cu studii în arheologie, hermeneutică și etnologie (Laurence Catinot-Crost) și un jurnalist care a scris despre Elton John, Coco Chanel sau James Dean (Bertrand Meyer-Stabley), cartea spune poveștile a 15 bijutieri care au rămas în istorie datorită inteligenței, talentului, vizionarismului și perseverenței: Lalique, Cartier, Buccellati, Tiffany, Piaget, Bulgari, Mauboussin, Fabergé, Garrard și alți câțiva.
Titlu • Bijutieri de colecție
Autor • Laurence Catinot-Crost și Bertrand Meyer-Stabley
Gen • Artă
Numãr pagini • 348
Anul publicãrii • 2020
Publicat de • Baroque Books & Arts
Nestemate, perle și carate
Perfect documentată, cartea alcătuiește istoricul fiecărei mărci și a creatorului său, începând cu locurile în care s-au născut bijutierii și brandurile lor, contextul socio-economic, factorii decisivi care au dus la succesul lor maxim, și până la felul în care moștenirea artistică și meșteșugărească a fost perpetuată din generație în generație.
„Multe dintre aceste nume s-au născut în lumea pietrelor prețioase, altele au fost atrase frenetic de aur. Profilurile lor diferă, dar toate au o pasiune comună: metalele prețioase, nestematele, perlele, caratele de toate felurile“, scriu cei doi autori subliniind un detaliu fără de care aceste nume nu ar fi fost cunoscute astăzi: dragostea pentru frumos și dorința arzătoare de a zămisli obiecte care să farmece.
Aproape toți au pornit de jos – Louis-François Cartier (fondatorul brandului Cartier) era un strungar de metale dintr-un mic atelier deschis în Luvru, Charles Lewis Tiffany (răspunzător pentru marca de bijuterii Tiffany), era fiul unui morar din New England -. Mai toți au avut perspicacitate financiară, un șarm personal deosebit și o ambiție nemaipomenită. Aproape toți au avut șansa de a onora comenzile unor personalități artistice sau chiar ale unor fețe princiare (fapt ce a contribuit din plin la succesul lor). Toți au înțeles necesitatea modernizării producției. Cu toții, fără excepție, au îndrăznit.
Liz Taylor, Audrey Hepburn și Lady Gaga
Citim despre metalele miniuțios cizelate ale lui Buccellati, ce amintesc de aspectul fagurelui de albină, și despre piesele sale inspirate din tablouri renascentiste cu volute și arabescuri vegetale. Ajungem să cunoaștem mai bine stilul rafinat al lui Mauboussin, determinat de pietre fine, rubine și smaralde dar și de o cromatică nemaipomenită (pe care Marlene Dietrich le promova în filmul „Desire“, unde purta acel clips cu un smarald de 97 de karate).
Aflăm mai multe despre safirele bleu-pal ale Bulgari, bijuteriile „Serpenti“ inspirate de vechiul simbol roman al nemuririi (infleunța romană explică de altfel și scrierea în latină a numelui BVLGARI), dar și despre cum legenda acestui brand a fost construită de actrița Liz Taylor, venită la Roma pentru a filma „Cleopatra“ și care era răsfățată de iubitul ei (pe-atunci) Richard Burton cu zeci de bijuterii Bulgari.
Savurezi descrierile despre bijuteriile fascinante ale lui Tiffany & Co, cu email cu pudră de sticlă, pietre prețioase cu efecte remarcabile, aur, opale și monturi sofisticate de care toate femeile aveau să se îndrăgostească după ce au văzut-o pe fermecătoare Audrey Hepburn savurând un croissant și o cafea în fața magazinului Tiffany, din „Mic dejun la Tiffany“ (casa Tiffany a avut-o, prin anii ’80, drept designer și pe Paloma Picasso, fiica celebrului pictor Picasso, iar astăzi o are ca ambasador pe cântăreața Lady Gaga).
Este fascinant să descoperi cum obiecte lucrate cu o minuțiozitate dezarmantă, pornind de la schițe desenate cu același gust pentru detaliu, au căpătat forme uluitoare care au trezit adevărate pasiuni unei infante pe nume Isabela, reginei Victoria, lui Victor Emanuel al II-lea sau controversatei Sarah Bernhardt. E minunat să vezi cum ideile unor oameni au devenit schițe de desen, apoi forme și, în cele din urmă, artă.
„Bijutieri de legendă“ te poartă prin diferite epoci arătându-ți cum s-au născut legende ale rafinamentului, cum povești de dragoste celebre au stat sub semnul unor bijuterii de excepție și cum s-au luptat unii bijutieri să o ia de la capăt atunci când vremurile nu le-au fost prielnice. Peste toate astea simți cum planează însă misterul, un mister venit din doza de secret pe care marii bijutieri au știut întotdeauna să o păstreze pentru ca „arta lor să nu-și piardă caracterul excepțional“.
Înainte de a mă îndrăgosti de cărți mi-au plăcut altele: să pictez, să bricolez, să văd filme. De fapt, am început să citesc cu adevărat în primii ani de liceu, când mi-am dat seama cât de savuroase pot fi momentele în care ești singur cu o carte în mână. De atunci, cititul a devenit un soi de obișnuință care îmi face bine, îmi dă echilibru și mă inspiră. Citește mai mult.