„Arta de a-ți crea amintiri“, de Meik Wiking: colecția de momente frumoase
5 octombrie 2020 de Oana Borviz •
Nu știu dacă am mai spus-o aici, dar eu nu prea sunt prietenă cu cărțile motivaționale. Nu m-au atras niciodată sfaturile despre cum să ai succes în relații, cum să-ți faci o carieră, cum să-ți gestionezi cât mai bine viața și să nu subestimezi puterea concentrării.
Titlu • Arta de a-ți crea amintiri
Autor • Meik Wiking
Gen • Carte motivațională
Numãr pagini • 288
Anul publicãrii • 2019
Publicat de • Litera
Cu „Arta de a-ți cea amintiri. Cum să colecționezi și să-ți amintești momente fericite“ a fost însă altfel: mi-am dorit instant să o citesc. Pe de-o parte, pentru că descoperisem o serie de recenzii reușite la cărțile precedente ale lui Meik Wiking – „Mica enciclopedie Hygge“ și „Mica enciclopedie Lykke“ -; pe de altă parte pentru că m-a incitat faptul de a fi fost scrisă de un om care a înființat un institut de cercetare a fericirii.
Un institut de cercetare a fericirii
Meik Wiking este CEO al Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga, o instituție care se ocupă, după cum sugerează și numele, cu informarea privind cauzele și efectele fericirii, cu dezbaterea pe acest subiect și cu încercarea de a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor din întreaga lume. Este primul institut de acest fel din lume, Wiking înființându-l în urmă cu aproape 10 ani, când mintea lui i-a pus o întrebare interesantă, după ce un bun prieten a murit la vârsta de 49 de ani (atât cât avea și mama lui când s-a stins): dacă și lui i-ar fi dat să trăiască doar atât, ce ar alege să facă în cei 15 ani rămași (el având pe-atunci 34 de ani)?
Răspunsul a fost o idee, pe cât de nebunească pe atât de curajoasă: Institutul de Cercetare a Fericirii, care să-l țină conectat la tot ce presupune acest cuvânt magic, fericire, și care să-i permită să-i ajute și pe alții.
A început singur cu un laptop rablagit iar acum are o echipă perfectă de cercetători cu care e tot timpul pe urmele fericirii pe care o observă și o descompun în tot felul de dimensiuni vorbindu-le apoi oamenilor (prin studii, cărți, conferințe) despre cum o pot dobândi și menține cât mai mult în viețile lor.
Amintirile noastre au miros
Asta face și în „Arta de a-ți crea amintiri“ – un volum simpatic, extrem de ușor de parcurs –, arată că o doză din starea de fericire este dată de amintirile noastre iar pentru asta este esențial să învățăm cum să ne creăm amintiri cât mai frumoase. O face, evident, pe baza unor studii, date și statistici impresionante care implică mii de oameni, dar și folosind tot felul de perspective și ponturi amuzante.
Fie că îl alegi pe Proust sau pe ursulețul Winnie drept profesor, lecția este despre cum să-ți folosești toate simțurile și să tragi foloase din asta, ne îndeamnă Wiking insistând pe ideea că e musai să fim atenți la tot ce vedem, mirosim, auzim și pipăim atunci când suntem fericiți.
Amintirile noastre sunt multisenzoriale, au miros, culoare, formă prin urmare, crede Wiking, pentru a ne bucura la maximum de ele atunci când dau năvală e important să conștientizăm cât mai bine ceea ce trăim în prezent. Doar așa memoria noastră, schiță a trecutului, cum o numea Virginia Woolf în eseurile sale, ne va livra amintiri care ne vor bucura.
Însă nu doar prin conștientizarea clipei zădărnicim uitarea și ne creăm amintiri frumoase, crede el, ci și prin spunerea de povești (proces ce poate avea un efect miraculos asupra stării de bine de care ne vom aminti cu siguranță cândva) și prin colecționarea de suveniruri (cum sunt fotografiile).
Madlena lui Proust
Wiking își construiește cartea pe opt capitole, frumos detaliate, cu fotografii, grafice, ilustrații, ponturi pentru amintiri fericite. În ele găsești teorii interesante despre madlena lui Proust, despre puterea vindecătoare a nostalgiei (considerată în alte secole boală mintală), despre beneficiile relaționării cu ceilalți, despre declicuri contextuale (cum ar fi „efectul ușii“ constând în acel rateu pe termen scurt al memoriei declanșat de simplul fapt că treci dintr-o încăpere într-alta).
Descoperi rezultatele unor studii revelatoare despre relația dintre muzica preferată și amintirile noastre, diete cu amintiri false, exemple concrete de acțiuni prin care ne putem elibera de un trecut dureros. Și nu în ultimul rând, vei da peste un calendar anual cu idei de planuri de amintiri fericite pentru fiecare lună în parte și un manifest al amintirilor în care încap opt ingrediente pentru amintiri fericite.
Iată-l mai jos!:
Manifestul amintirilor
- Fructifică energia începuturilor. Caută experiențe noi și fă-ți zilele extraordinare
- Experiențe multisenzoriale. Mergi dincolo de ceea ce vezi. Amintirile pot avea și sunete, mirosuri, texturi și gusturi.
- Acordă atenție. Tratează-ți momentele fericite ca pe o persoană iubită. Acordă-le atenție!
- Crează momente semnificative. Fă din momentele semnificative momente memorabile.
- Animează totul cu multă emoție. Pune sângele în mișcare.
- Nu uita momentele culminante și strădaniile. Pietrele de hotar sunt memorabile, dar efortul depus pentru a ajunge la ele este de neuitat.
- Folosește povești pentru a zădărnici uitarea. Împărtășește poveștile
- Memoria externă. Scrie, fotografiază, înregistrează, colecționează. Fii dușmanul de moarte al specialiștilor gen Marie Kondo.
Înainte de a mă îndrăgosti de cărți mi-au plăcut altele: să pictez, să bricolez, să văd filme. De fapt, am început să citesc cu adevărat în primii ani de liceu, când mi-am dat seama cât de savuroase pot fi momentele în care ești singur cu o carte în mână. De atunci, cititul a devenit un soi de obișnuință care îmi face bine, îmi dă echilibru și mă inspiră. Citește mai mult.