Trei cărți cool aflate în pregătire la editura Publica

26 februarie 2021 de  Oana Borviz    

Am tras cu ochiul la ce mai au în pregătire cei de la Publica și am găsit aceste trei minunății pe care abia aștept să le văd traduse. Este vorba despre o carte de memorii scrisă de basistul de la Red Hot Chili Peppers, din care aflăm mai multe despre copilăria și adolescența acestui teribil artist; un volum despre frumusețile și capcanele matematicii, în care ni se spune că felul în care înțelegem matematica poate duce la consecințe comice sau tragice; o carte despre capacitatea de a ne dezvăța de anumite obiceiuri și de a regândi, despre curajul de a ne desprinde de niște considerente care nu ne fac bine și de a ne permite să mai și greșim.

Acid for the Children, de Flea

Aceasta este cartea de memorii a lui Flea, basistul trupei Red Hot Chili Peppers care, spre surprinderea tuturor, detaliază mai degrabă viața lui de dinainte de a deveni membru al trupei, la începutul anilor 1980, decât anii petrecuți alături de Red Hot Chili Peppers. 

Pe numele său adevărat Michael Peter Balzary, Flea povestește despre drumul de la anii copilăriei la cei ai maturității. „Știam că totul este acolo [cu trupa]. Îi vedeam drumul întins în fața mea, dar la fel ca Dorothy și Toto, habar n-aveam ce ar putea însemna mersul pe jos“.

Descrie în detalii colorate viața lui în Australia de dinaintea divorțului părinților, schimbările venite odată cu mutarea la New York și Los Angeles, relația cu tatăl vitreg (un cântăreț de jazz care l-a introdus în lumea muzicii), întâlnirile cu oameni dintre cei mai bizari, felul în care l-a influențat consumul de droguri, dragostea pentru jazz și trompetă, pentru cărțile lui Vonnegut.

Humble Pi: A Comedy of Maths Errors, de Matt Parker

„Prima carte de matematică care a devenit bestseller“, scrie Daily Mail despre acest volum în care matematica este analizată dintr-o perspectivă inedită.

Parker (care este prezentat ca stand-up matematician și autor de bestseller-uri) abordează o sumedenie de subiecte interesante prin care evidențiază faptul că lipsa unei înțelegeri corecte a matematicii poate duce la consecințe comice sau tragice în viața oamenilor. 

El vorbește despre conștientizarea frumuseții matematicii dar și despre capcanele care ne așteaptă atunci când o înțelegem greșit. „Amuzant, informativ și distractiv, «Humble Pi» este un ghid fermecător cu unele dintre cele mai mari greșeli de calcul din toate timpurile umanității – care vă oferă, de asemenea, permisiunea de a vă simți puțin mai bine în legătură cu unele dintre propriile greșeli“, descrie volumul Ryan North, autorul cărții „How to Invent Everything“.

Oricum, cartea lui Parker promite să răspundă cel puțin la întrebarea aceea presantă pe care ne-o puneam mai toți în școală: cum îmi va folosi materia asta în viața reală?:)

Think Again: The Power of Knowing What You Don’t Know, de Adam Grant

Cartea, pe care Bill și Melinda Gates o au pe lista cu lecturi preferate, este despre acele abilități cognitive care ar putea conta mai mult chiar și decât abilitatea de a gândi și învăța: capacitatea de a ne dezvăța de anumite obiceiuri și de a regândi

Este despre curajul de a ne recunoaște anumite credințe fragile cu care am crescut și de care ne-am lăsat ghidați, este despre puterea de a ne desprinde de niște considerente care nu ne fac bine. Este despre bucuria de a ne îngădui să greșim, este despre flexibilitate mentală, despre puterea de a ne pune la îndoială opiniile și de a deschide mintea altora.

„«Think Again» este o lectură obligatorie pentru oricine dorește să creeze o cultură a învățării și explorării, fie acasă, la serviciu sau la școală … Într-o lume din ce în ce mai divizată, lecțiile din această carte sunt mai importante ca niciodată“, spun Bill și Melinda Gates despre acest volum în care vei găsi idei îndrăznețe și dovezi riguroase.

Adam Grant este psiholog organizațional, profesor la Universitatea din Pennsylvania, autor al bestseller-urilor „Give and Take“ și „Originals“.

Oana Borviz

Înainte de a mă îndrăgosti de cărți mi-au plăcut altele: să pictez, să bricolez, să văd filme. De fapt, am început să citesc cu adevărat în primii ani de liceu, când mi-am dat seama cât de savuroase pot fi momentele în care ești singur cu o carte în mână. De atunci, cititul a devenit un soi de obișnuință care îmi face bine, îmi dă echilibru și mă inspiră. Citește mai mult.



Lasă un răspuns