Scos din tipar (septembrie 2021) – Roman. Thriller. Biografie romanțată

16 septembrie 2021 de  Oana Borviz    

Editurile au anunțat deja o mare parte din noutățile literare ale toamnei. Sunt multe și toate par interesante. Eu am ales deocamdată cinci titluri pe care aș fi tentată să le citesc (mai ales pe Igor Bergler, cel mai vândut autor român din ultimii 30 de ani, din care nu am citit nimic până acum). Pe lângă romanul lui Bergler ar mai fi o biografie romanțată a lui Urmuz, un roman ca o atingere de Narine Abgarian, un volum autobiografic semnat de o copywriteriță și un thriller noir de Stephen King. Spor la ales!

Editura Humanitas

Din cer au căzut trei mere

de Narine Abgarian

„Şi au căzut din cer trei mere: unul pentru povestitor, unul pentru ascultător şi unul pentru cel ce trage cu urechea“, este un vechi proverb armenesc cu care scriitoarea de origine armeană Narine Abgarian își începe acest roman, recompensat în 2016 cu prestigiosul premiu literar rusesc Yasnaya Polyana. „Din cer au căzut trei mere“ este o saga despre locuitorii unui sat armean, dar și o poveste despre noi toți, cum spune Evgheni Vodolazkin, care o descrie ca pe „o carte plină de tandrețe și umor, subtilitate și genul acela de măiestrie rară, atât de firească, încât nici n-o remarci“.

Editura Publica

Nu te găsesc pe nicăieri

de Laura Ionescu

„Un mulțumesc și o despărțire. E o rană deschisă și e vindecarea ei. E o întoarcere în trecut, făcută ca să poți privi către viitor“. Așa scrie Cristian Lupșa, editor DOR, despre acest debut semnat de Laura Ionescu (o copywriteriță de 30 de ani și un pic, pe care o știți și ca fondatoare a business-ului online Dume de Mestecat).
Cartea asta este despre mama ei, așa cum a știut-o Laura pe când era copil și cum și-a imaginat-o după ce aceasta nu a mai fost, este o carte despre copilărie și adolescență, despre iubire și curaj. E cât se poate de emoționantă iar vocea Laurei e caldă, o să vă placă:) Eu am citit un fragment și m-a convins (https://www.publica.ro/laura-ionescu-nu-te-gasesc-pe-nicaieri.html).

Editura Polirom

Urmuz. Cei dintâi trăsniți

de Alexandru Vakulovski

Cel mai nou volum din colecția „Biografii romanțate“ este semnat de Alexandru Vakulovski (autorul unor cărți precum „Pizdeț“ și „Letopizdeț. Cactuși albi pentru iubita mea“) și face portretul scriitorului Urmuz, primul scriitor avangardist român și precursor al literaturii absurdului. Cartea punctează cele mai importante momente din destinul lui Demetru Demetrescu - Buzău (de la studii, prietenii, joburi, întâlniri precum cea cu Tudor Arghezi, care l-a debutat și care i-a sugerat să semneze cu pseudonimul Urmuz, și până la sinuciderea prin împușcare).

Editura Litera

Minciuna lui Michelangelo. Catedrala în flacari

de Igor Bergler

După „Biblia pierdută“ și „Testamentul lui Abraham“ (care au înregistrat recordul de cele mai bine vândute cărți de pe piața românească din ultimii 30 de ani), Igor Bergler publică o nouă carte „mind-blowing“, cum o numește scriitoarea şi eseista americană Jean Harris. „Cartea aceasta vă va ține în suspans, vă va emoționa, vă va face să râdeți, să plângeți, să vă temeți, să vă reevaluați valorile“, spune ea despre romanul în care veți descoperi un document ce ascunde un secret devastator pentru Biserică, un profesor american pe post de detectiv și o conspirație de zile mari.
Cartea, care a depășit 16.500 de exemplare pre-comandate, va intra în librării începând cu 21 septembrie.

Editura Nemira

Billy Summers

de Stephen King

„Maestrul absolut al genului horror abordează domeniul thrillerelor noir și reușește, din nou, să ne surprindă și să ne farmece...“, scrie revista Esquire despre cartea asta, tradusă acum și la noi și disponibilă cu precomandă (livrarea se va face din 27 septembrie).
Romanul este despre un lunetist care, înainte de a se retrage, mai are de îndeplinit o ultimă misiune. Dar este, în același timp, despre dragoste și război, despre viața din orașele americane tradiționale, despre soartă și despre oameni buni care au joburi murdare.

Oana Borviz

Înainte de a mă îndrăgosti de cărți mi-au plăcut altele: să pictez, să bricolez, să văd filme. De fapt, am început să citesc cu adevărat în primii ani de liceu, când mi-am dat seama cât de savuroase pot fi momentele în care ești singur cu o carte în mână. De atunci, cititul a devenit un soi de obișnuință care îmi face bine, îmi dă echilibru și mă inspiră. Citește mai mult.



Lasă un răspuns