Scos din tipar (august 2021) – Jurnale. Roman queer. Mister

26 august 2021 de  Oana Borviz    

Mai sunt doar câteva zile până la începerea oficială a toamnei, când editurile vor scoate din tipar un număr mult mai generos de titluri decât cel din timpul verii. Au apărut cărți interesante și în lunile de vară („Noapte credincioasă și virtuoasă“ de Louise Glück și „Arta bucuriei“ de Goliarda Sapienza, ambele editate de Pandora M, sunt printre cele mai spectaculoase) iar dintre cele scoase din tipar recent am selectat și eu câteva. Avem un roman de Burroughs, jurnalele de călătorie ale lui Einstein, un nou roman de Susana Fortes și o carte despre înot. Spor la ales!:)

Editura Pandora M

Queer

de William S. Burroughs

Știați că în cercurile de prieteni, William S. Burroughs era poreclit William Lee? Ei bine, cu acest nume apare în acest roman semi autobiografic, în care-și face un autoportret cât se poate de realist. Burroughs a trăit o vreme bună în Mexico City, la începutul anilor 1950, așa că se înțelege de ce acțiunea este plasată în acest oraș, unde scriitorul a făcut o pasiune pentru un tânăr pe nume Eugene Allerton. Întunecat și comic, romanul (care, ca toate cărțile lui, își are resorturile într-o întâmplare devastatoare: împușcarea accidentală a soției) este o poveste tulburătoare despre homosexualitate, dar și „un roman politic mușcător“, cum îl numesc cei de la Pandora M.

Editura Corint

Jurnalele de călătorie ale lui Albert Einstein

de Albert Einstein

Albert Einstein a ținut un jurnal în timpul călătoriei din 1922-1923 pe care a făcut-o cu soția lui de atunci ( Elsa Einstein) în Extremul Orient, Palestina şi Spania. Însemnările lui de atunci despre artă, cultură, știință, politică, filozofie și chiar rase, sunt cuprinse acum în această carte îngrijită de Ze’ev Rosenkranz (specializat în studiul scrierilor și corespondenței lui Albert Einstein) și completată de ilustrații, scrisori, articole și cărți poștale.

Editura Humanitas Fiction

Iubirea nu e un vers liber

de Susana Fortes

Dacă ați citit „Septembrie poate aștepta“ și v-a plăcut înseamnă că nici acest roman de Susana Fortes nu vă va lăsa rece. Pasiune, mister, context politic, intrigă psihologică - sunt toate aici alcătuind o poveste interesantă, desfășurată pe fondul Războiului Civil Spaniol. Avem intrigi și crime, avem vedete ca Dalí, García Lorca, Buñuel și o iubire mare provocată de mari încercări.

Editura Pilot Books

De ce înotăm

de Bonnie Tsui

Cartea are la bază povestea adevărată a lui Guðlaugur Friðþórsson, secundul unui vas de pescuit care a supraviețuit timp de șase ore în marea înghețată. Pornind de aici, Bonnie Tsui, absolventă de Harvard University, a scris o carte despre seducția apei și despre plăcerea de a înota. Cartea te poartă și printr-o scurtă istorie a înotului din mai multe perspective: supraviețuire, stare de bine, comunitate, competiție și stare de flux.

Oana Borviz

Înainte de a mă îndrăgosti de cărți mi-au plăcut altele: să pictez, să bricolez, să văd filme. De fapt, am început să citesc cu adevărat în primii ani de liceu, când mi-am dat seama cât de savuroase pot fi momentele în care ești singur cu o carte în mână. De atunci, cititul a devenit un soi de obișnuință care îmi face bine, îmi dă echilibru și mă inspiră. Citește mai mult.



Lasă un răspuns