Octombrie – Studii interesante. Romane captivante. Povestiri crude

13 octombrie 2019 de  Oana Borviz    

Săptămâna asta au apărut: o carte așteptată îndelung de cititorii din România, Trei femei, de americanca Taddeo dar și un nou roman de Marie NDiaye, un volum interesant de Tom Phillips, povești pasionale, povestiri întunecate și mărturii despre scris ale unor scriitoare române contemporane.

Editura Black Botton

Dragă Virginia, scrisori din țara mea

de mai mulți autori

Texte semnate de mai multe scriitoare române fac o imagine despre felul în care autorii români contemporani (în cazul de față, femei) se raportează la scris: începând cu spațiu de lucru și până la modul de concepere a unei cărți.

Editura Trei

Oamenii. Scurtă istorie despre cum am stricat totul

de Tom Phillips

Jurnalistul și umoristul britanic Tom Phillips relatează cu umor aici momentele acelea memorabile din istorie când omenirea a dat-o magistral în bară. Îmbinând istoria cu știința, politica și cultura pop, autorul amintește de eșecurile speciei noastre dar și de puterea noastră de a merge mai departe.

Șefa

de Marie NDiaye

După romanul ”Trei femei puternice” (nominalizat la Booker Prize), Marie NDiaye revine cu acest roman culinar delicios în care face portretul unei bucătărese care ajunge să devină, prin forțele proprii, o rafinată expertă în gastronomie. Povestea este spusă de un bărbat care i-a fost subaltern și care a iubit-o în secret toată viață.

Editura Humanitas Fiction

Povestea asta este despre Sarah

de Pauline Delabroy-Allard

La prima vedere, romanul acesta premiat cu Goncourt, te duce cu gândul la ”Pianista” lui Elfriede Jelinek. O profesoară se îndrăgostește de o violonistă, trăiește o poveste pasională cu ea, după care urmează căderea, covalescența

Editura Polirom

Buburuza

de Liliana Corobca

Este povestea unei femei care a trăit toată viața în scaun cu rotile dar are a refuzat să se considere un om pierdut. Absolvă două facultăți, trăiește aventuri amoroase, se dedică alinării celorlalți. Și visează să danseze și să-i crească aripi.

Mama îmi spunea că am o viață frumoasă

de Ana Maria Sandu

Carte-mărturie ”ca o geantă de voiaj”, cum o numește Ana Maria Sandu, volumul adună cele mai vii amintiri ale scriitoarei cu familia ei, cu Bucureștiul în care trăiește și scrie, cu locurile prin care a umblat, cu oameenii pe care i-a întâlnit.

Editura Nemira

Varșava

de Ana Donțu

Cea mai nouă carte din colecția n’autor este o colecție de povestiri ”crude” despre oameni care au suferit diverse traume, despre minți tulburate și vieți dezechilibrate. E ”ca într-un Lynch mai intelectualizat, dar cu tropisme afective basarabene”, cum ar spune Radu Vancu.

Orașul de la miezul nopții

de Charlie Jane Anders

Pentru publicații ca The Verge, Kirkus sau BookBub, cartea asta a fost cel mai așteptat volum din 2019. Într-o lume alcătuită doar din două orașe în care supraviețuiește cine poate, ”mileniali” se chinuie să-și găsească și ei drumul printre oameni nemiloși și pericole de tot felul.

Oana Borviz

Înainte de a mă îndrăgosti de cărți mi-au plăcut altele: să pictez, să bricolez, să văd filme. De fapt, am început să citesc cu adevărat în primii ani de liceu, când mi-am dat seama cât de savuroase pot fi momentele în care ești singur cu o carte în mână. De atunci, cititul a devenit un soi de obișnuință care îmi face bine, îmi dă echilibru și mă inspiră. Citește mai mult.



Lasă un răspuns