Noutăți noiembrie 2020 (Săptămâna 2) – Biografie. Autobiografie. Istorie. Roman

13 noiembrie 2020 de  Oana Borviz    

Maia Morgenstern și-a lansat autobiografia. Yuval Noah Harari ne povestește istoria omenirii cu ajutorul graficii. Isabel Allende are o minunată carte despre feminism și condiția femeii în societate. Jurnalistul Bertrand Meyer-Stabley ne prezintă un portret irezistibil al lui Christian Dior. Ishmael Beah ne arată prin ce au trecut copiii africani în timpul războiului civil din Sierra Leone. Leïla Slimani ne dezvăluie fața hâdă a contemporaneității.

Litera

Nu sunt eu

de Maia Morgenstern

Este o autobiografie emoționantă și, cum altfel?, plină de umor în care Maia Morgenstern își scrie amintirile cele mai intense despre copilărie, adolescență și maturitate, despre visele ei de copil și împlinirile ei de mamă și actriță. Există (pentru cei care nu știu) și un spectacol de teatru cu numele cărții, de fapt un one woman show, regizat de Victor Ioan Frunză, ce încapsulează gânduri scrise de-a lungul timpului de Maia Morgenstern.

Polirom

Sapiens. O istorie grafică. Volumul I. Nașterea omenirii

de Yuval Noah Harari, David Vandermeulen, Daniel Casanave

„Sapiens. Scurta istorie a omenirii“, bestseller semnat de autorul israelian Yuval Noah Harari, a fost punctul de plecare pentru o altă carte interesantă care ne poartă prin istoria speciei noastre. Acesta este primul volum al unei istorii ilustrate care, prin formatul ei grafic excepțional, reimaginează trecutul nostru îndepărtat.

Humanitas Fiction

Ce vrem noi, femeile? Despre dragostea nerăbdătoare, viaţa lungă şi ursitoarele bune

de Isabel Allende

În cartea asta minunată, Isabel Allende vorbește despre feminism și condiția femeii în societate prin prisma propriilor amintiri cu femei celebre sau anonime care, prin curajul și atitudinea lor, au schimbat mentalități.

Baroque Books & Arts

Dior

de Bertrand Meyer-Stabley

Jurnalistul Bertrand Meyer-Stabley (care a scris și biografiile lui Elton John, Coco Chanel, Rudolf Nureyev, Gala Dalí, James Dean) face aici un portret seducător al lui Christian Dior, couturierul care a schimbat istoria fashion designului.

Corint

Departe de casă. Memoriile unui copil-soldat

de Ishmael Beah

„O poveste devastatoare și sinceră despre cum reușește un copil să supraviețuiască după ce i-a fost furată inocența“, scrie Time despre această carte în care autorul african Ishmael Beah spune povestea copiilor africani care au devenit soldați după ce au pierdut totul în timpul războiului civil din Sierra Leone.

Pandora M

Cântec lin (reeditare)

de Leïla Slimani

Recompensat cu Premiul Goncourt, romanul Leïlei Slimani (scriitoare franceză de origine marocană) face un portret al epocii noastre, cu tot ce presupune aceasta: prejudecăți, educație, iubire, bani, diferențe sociale și culturale. În centrul poveștii sunt un cuplu cu cei doi copii și o bonă.

Oana Borviz

Înainte de a mă îndrăgosti de cărți mi-au plăcut altele: să pictez, să bricolez, să văd filme. De fapt, am început să citesc cu adevărat în primii ani de liceu, când mi-am dat seama cât de savuroase pot fi momentele în care ești singur cu o carte în mână. De atunci, cititul a devenit un soi de obișnuință care îmi face bine, îmi dă echilibru și mă inspiră. Citește mai mult.



Lasă un răspuns