Noutăți editoriale noiembrie 2020 (Săptămâna 4) – Mitologie. Povești asiatice. Thriller. Știință

25 noiembrie 2020 de  Oana Borviz    

Aventurile lui Odiseu sunt spuse, pentru prima dată, de femeile din viața lui. Personajul Britt-Marie locuiește într-o nouă poveste, unde ciudățeniile sale apar într-o lumină caldă. Fiziciana Lise Meitner este portretizată într-un minunat thriller de război. Sensibilitatea generației Y pulsează într-un roman despre traume, alegeri, eșecuri și nevoia de echilibru. Despre viață, fizică și evoluție stă scris altfel într-o carte semnată de un profesor american de origine română. Trei povești japoneze ne poartă prin fascinanta cultură asiatică.

Editura Nemira

Oameni mari

de Maria Orban

„O carte despre redescoperirea lumii prin descoperirea vulnerabilității și a singurătății“, așa descrie scriitoarea Simona Popescu romanul Mariei Orban, care aduce în lumină „particulara sensibilitate a generației milenialilor“.

Editura Trei

Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso și celelalte

de Marilù Oliva

Scriitoarea italiană Marilù Oliva spune aici povestea lui Odiseu din perspectiva personajelor feminine ale epopeii care-și fac auzite astfel, pentru prima dată, vocile. Calypso, Nausica, Circe, Penelopa sunt printre cele care povestesc aventurile eroului Odiseu scoțând la iveală, nu doar forța, ci și fragilitatea bărbaților.

Editura Art

Britt-Marie a fost aici

de Fredrik Backman

„În acest roman, fanii lui Backman vor descoperi o piatră prețioasă“, scrie Publishers Weekly despre cartea în care Fredrik Backman imaginează o poveste emoționantă pentru Britt-Marie, un personaj mai vechi de-al lui (din „Bunica mi-a zis că-i pare rău“), ale cărei răutăți și obsesii sunt văzute acum într-o cu totul altă lumină.

Editura Litera

Razboiul lui Hannah

de Jan Eliasberg

„Un thriller de război, încântător, care ne poartă într-un ritm debordant între Berlinul anilor ’30 și New Mexico în 1945”, cum scrie Historical Novels Review, romanul lui Eliasberg este un elogiu adus Lisei Meitner (fizician austro-suedez care a contribuit la descoperirea fisiunii nucleare).

Editura Humanitas

Fizica vieții. Evoluția pretutindeni

de Adrian Bejan

Pornind de la concepte din fizică și bazându-se pe legea constructală (evoluția designului natural), Adrian Bejan, profesor american de origine română (Universitatea Duke, North Carolina), explică „ce înseamnă viață și evoluție ca fizică, de ce e utilă, de cât timp curge și de unde a izvorât“, care e legătura dintre lumea vie și cea nevie.

Editura Humanitas Junior

Tigrul nerecunoscător. Povești asiatice alese și traduse de Ștefan Liiceanu

de Ștefan Liiceanu

Editorul Ștefan Liiceanu (fiul lui Gabriel Liiceanu și al Auroreri Liiceanu, despre care se știe că a trăit în Japonia aproape 20 de ani) ne înlesnește legătura cu lumea asiatică prin intermediul a trei povești cu tâlc, „de o frumusețe rafinată“, ce descriu o lume și o cultură fără seamăn. Ilustrațiile Anei Alfianu fac să se simtă și mai bine esența lumii japoneze.

Oana Borviz

Înainte de a mă îndrăgosti de cărți mi-au plăcut altele: să pictez, să bricolez, să văd filme. De fapt, am început să citesc cu adevărat în primii ani de liceu, când mi-am dat seama cât de savuroase pot fi momentele în care ești singur cu o carte în mână. De atunci, cititul a devenit un soi de obișnuință care îmi face bine, îmi dă echilibru și mă inspiră. Citește mai mult.



Lasă un răspuns