Noutăți editoriale martie 2021 (Săptămâna 2) – Corespondență. Memorii. Roman

19 martie 2021 de  Oana Borviz    

A ieșit din tipar „Nopți albastre“, un fel de jurnal al supraviețuirii pe care Joan Didion l-a ținut după moartea fiicei sale. „Olandeza“ ne prezintă o Audrey Hepburn mai puțin cunoscută. „Ce încredințăm vântului“ spune o poveste emoționantă inspirată de fapte și locuri reale din Japonia zilelor noastre. Un volum de corespondență dezvăluie scrisorile pline de patos trimise de Erich Maria Remarque lui Marlene Dietrich, iar un altul (de psihologie) ne reamintește de importanța lui „împreună“.

Editura Pandora M

Nopți albastre

de Joan Didion

„Pentru aceia, foarte mulți, dintre noi care o prețuiesc pe Joan Didion, care nu se satură niciodată de vocea ei și de imaginea ei sclipitoare, fragilă, plină de curaj, «Nopți albastre» e un adevărat cadou", scrie Newsday despre această carte în care Didion mărturisește cum a supraviețuit după moartea fiicei Quintana (la vârsta de 39 de ani, cauzată de pneumonie).

Editura Humanitas Fiction

Ce încredințăm vântului

de Laura Imai Messina

Inspirat de povestea unui loc de pelerinaj din Japonia - lângă Otsuchi, unul dintre locurile grav lovite de tsunami-ul din 11 martie 2011 - romanul este o poveste emoționantă despre pierdere și speranță. Imaginați-vă o cabină telefonică, așezată undeva la poalele unui munte, care nu este funcțională dar care poartă glasurile spre cer! Ei bine, în jurul acestui obiect se țes povești de viață ce întrec orice imaginație.

Editura Rao

Olandeza

de Robert Matzen

Punând cap la cap interviuri, jurnale de război, materiale de arhivă secretizate, cartea face portretul actriței Audrey Hepburn la tinerețe, când aceasta a făcut parte din Rezistența olandeză și a îndurat calvarul foametei din 1944. Descoperi aici o Hepburn mai puțin cunoscută, îndrăgostită de balet, timidă și retrasă, îngrijind răniții în timpul luptelor de la Arnhem.

Editura Polirom

„Spune-mi că mă iubești...” Erich Maria Remarque – Marlene Dietrich: Mărturii ale unei patimi

de Werner Fuld, Thomas F. Schneider

Acest volum adună scrisorile de dragoste pe care scriitorul Erich Maria Remarque și actrița Marlene Dietrich și le-au trimis între 1937 și 1949. „Cel mai frumos roman de dragoste din secolul XX alcătuit din scrisori”, cum o numește publicația Die Welt, cartea surprinde pasiunea a doi oameni faimoși care împărțeau cam aceleași idealuri și care se iubeau pătimaș. Scrisorile au fost adunate, comentate și prefațate de Werner Fuld (scriitor și critic literar) și Thomas F. Schneider (director al Centrului pentru Pace „Erich Maria Remarque” de la Universitatea Osnabrück, Germania).

Editura Trei

Legăturile care ne țin în viață. Beneficiile interdependenței

de Christophe André, Rébecca Shankland

Scrisă de un medic și un psiholog, cartea punctează vulnerabilitățile care ne fac prea dependenți de ceilalți sau care ne fac prea independenți încurajând, în schimb, interdependența. Mai exact, conștientizarea faptului că împreună se pot face lucruri minunate și că doar depășind fricile și prejudecățile, ne putem apropia de celălalt și putem avea o viață de familie, socială și profesională împlinită.

Oana Borviz

Înainte de a mă îndrăgosti de cărți mi-au plăcut altele: să pictez, să bricolez, să văd filme. De fapt, am început să citesc cu adevărat în primii ani de liceu, când mi-am dat seama cât de savuroase pot fi momentele în care ești singur cu o carte în mână. De atunci, cititul a devenit un soi de obișnuință care îmi face bine, îmi dă echilibru și mă inspiră. Citește mai mult.Lasă un răspuns