Noutăți editoriale ianuarie 2021 (Săptămâna 2) – Roman. Biografie. School of Life

15 ianuarie 2021 de  Oana Borviz    

De la bun început mi-am propus ca în această categorie să fac o selecție a celor mai provocatoare titluri care apar la noi în decursul unei luni. Uneori sunt mai multe cărți ce merită prezentate, alteori mai puține. Uneori simt că fac selecția potrivită, alteori simt că îmi scapă titluri importante. Dar întotdeauna prezint cărți pe care eu însămi aș vrea să le citesc și despre care aș vrea să aud vorbindu-se. Ei bine, așa sunt și cărțile selectate acum, în care nădăjduiesc să găsesc picături de bine și frumos, idei sănătoase despre viață, natură și căsnicie, gânduri curajoase și povești ademenitoare. Spor la citit!:)

Editura Humanitas Ficition

Parfum de femeie

de Giovanni Arpino

Cine a văzut filmul cu Al Pacino să ridice mâna sus! Toți, era de așteptat:). Cine a văzut filmul cu Vittorio Gassman? Sunteți mai puțini, nu-i nimic. Cine a citit cartea lui Arpino? Eu sunt prima care mărturisesc că nu. Dar iată ce bucurie că Humanitas Ficiton o reeditează, aducând (după prima ediție din 2012) din nou în lumină romanul italianului Giovanni Arpino.
Știți povestea: un colonel în rezervă, orb și enervant, pe nume Frank Slade este însoțit de un adolescent într-o minivacanță. Deși la început nu pare să existe nici un fel de chimie între cei doi, descoperi că între ei se leagă o prietenie frumoasă care, pe colonelul cel fără de speranță îl ajută să descopere iubirea, iar pe puștiul cel neștiutor, să-și deschidă ochii asupra lumii.

Editura Vellant

Cum să te conectezi cu natura

de Tristan Gooley

Poate vă amintiți că primul meu text din acest an a fost despre trei cărți apărute la Publica, una despre arta de a nu face nimic, alta despre căi nonconformiste de a învăța și cea de-a treia despre traiul în natură („Sub cerul liber“). M-am bucurat să găsesc și la editura Vellant, printre titlurile noi, o carte despre nevoia aceasta tot mai urgentă a omului de a se împrieteni cu natura, iar bucuria a fost cu atât mai mare cu cât am descoperit că volumul a apărut în colecția School of Life (coordonată de filozoful Alain de Botton), ce abordează teme precum sănătatea mintală, banii, cariera, tehnologia.
În cartea asta, Tristan Gooley (scriitor, navigator, explorator) te ajută să vezi ceea ce nu vedeai până acum, oricât de minunate erau cerul, apa, pământul. Și îți oferă, în plus, și exerciții prin care-ți poți ascuți toate simțurile. Așa, ca să te bucuri din plin de natură:)

Editura Polirom

Vieți paralele. Cinci căsnicii victoriene

de Phyllis Rose

„Singura carte pe care va trebui s-o citiți vreodată despre căsnicie“, scrie The Telegraph despre acest volum în care biografa și eseista Phyllis Rose analizează căsniciile unor personalități din epoca victoriană. Aceasta ia cinci scriitori - Charles Dickens, John Ruskin, Thomas Carlyle, John Stuart Mill și George Eliot - arătând modurile surprinzătoare prin care-și ascundeau relațiile extraconjugale și felul în care se desfășura viața lor de familie. Descoperi astfel o perspectivă interesantă asupra căsniciei, înțelegi cum era privită familia în epoca victoriană și intuiești puterea fanteziei și a dorinței în viața intimă.

Editura Publica

În căutarea vindecării. Cursa unui medic pentru transformarea speranței în fapte

de David Fajgenbaum

Cartea este povestea incredibilă a medicului David Fajgenbaum, care s-a trezit într-o zi că suferă de o afecțiune rară și extrem de periculoasă, o combinație între cancer și tulburarea autoimună, numită boala Castleman.
„..jurnal extraordinar, plin de înțelepciune, al unui medic care s-a trezit față în față cu propria condiție de muritor“, cum o descrie scriitorul Adam Grant, cartea este mărturia tulburătoare a unui om care s-a ambiționat să găsească leac la propria boală.

Editura Humanitas Junior

Un an plin de poveşti. 52 de sărbători şi legende din luma întreagă

de Angela McAllister

Sună tare optimist titlul acestei cărți, care-și propune să ne umple anul de povești. Mai exact, câte o poveste pentru fiecare săptămână din an, din care să aflăm lucruri interesante despre sărbători mai mult sau mai puțin cunoscute (Sfântul Valentin, Sfântul Andrei, Ziua păcălelilor sau Halloween), ce aparțin unor culturi și spații geografice extrem de diferite (Europa, Asia, Africa etc.)

Oana Borviz

Înainte de a mă îndrăgosti de cărți mi-au plăcut altele: să pictez, să bricolez, să văd filme. De fapt, am început să citesc cu adevărat în primii ani de liceu, când mi-am dat seama cât de savuroase pot fi momentele în care ești singur cu o carte în mână. De atunci, cititul a devenit un soi de obișnuință care îmi face bine, îmi dă echilibru și mă inspiră. Citește mai mult.



Lasă un răspuns