Noutăți decembrie (Săptămâna 4) – Știință. Psihanaliză. Proză

23 decembrie 2020 de  Oana Borviz    

Acum, pe final de an, au apărut multe cărți cu teme universale, de la iubire și ambiție până la conflicte familiale și războaie, dar și titluri care abordează subiecte științifice din perspective interesante, care recompun momente și figuri istorice și care descriu realități contemporane de care uităm adesea. O istorie fascinantă despre inimă, o carte despre părinți de adolescenți agresivi, un nou portret al Împărătesei Ecaterina, o poveste cu o fetiță care nu se putea opri din mers – sunt printre ultimele apariții din acest an.

Editura Litera

Țarina

de Ellen Alpsten

„Țarina“ este primul roman al lui Ellen Alpsten, o jurnalistă născută în Kenia care s-a apucat de scris proză pe când era prezentatoare și producătoare la Bloomberg TV în Londra. Aici, Alpsten reconstruiește o epocă colorată și reconstituie, cu măiestrie, pașii făcuți de frumoasa și ambițioasa Ecaterina Alexeevna pentru a deveni împărăteasă și pentru a schimba definitiv
destinul Rusiei.

Editura Rao

Inima. O istorie completă

de Sandeep Jauhar

„Un document extraordinar, curajos și chiar șocant“, așa descrie The New York Times cartea mediculului cardiolog și scriitor Sandeep Jauhar, care alcătuiește aici o istorie fascinantă a inimii. Îmbinând mitologia cu știința, mărturii ale oamenilor din vechime cu mărturii ale oamenilor din contemporaneitate, studii importante cu păreri personale, Jauhar (semnează eseuri în The Wall Street Journal, Time și Slate) face o imagine cât se poate de clară despre acel organ care ne ține în viață și în jurul căruia se clădește un întreg univers de gânduri și sentimente.

Editura Vellant

Câmpul de luptă

de Jerome Colin

Există viață și după adolescență, este mesajul cel mai puternic al acestei cărți care ar putea fi consolare pentru toți acei părinți care se confruntă, la limita puterii de înțelegere și de suportabilitate, cu comportamentul enervant al copiilor lor adolescenți.
Jérôme Colin (realizator de emisiuni radiofonice la RTBF, Belgia) imaginează povestea unui cuplu aflat pe punctul de a o lua razna din cauza agresiunii fiului lor. Romanul face o analiză fină a emoțiilor și frământărilor acelor părinți care fac tot posibilul să înțeleagă comportamentul agresiv al copilului lor și care încearcă din răsputeri să evite un război cu el.

Editura Trei

Din dragoste de viață

de Erich Fromm

Volumul este o alcătuire de transcrieri ale unor dialoguri radiofonice susținute de Erich Fromm (1900–1980), sociolog și psihanalist, autor al unor cărți precum „Anatomia distructivității umane“ și „Omul pentru sine“.
Părerile lui Fromm pe teme diverse precum iubirea, binele și răul, agresivitatea plictiseala sau interpretarea viselor pot fi pentru cititor tot atâtea motive de meditație asupra vieții și de reconfigurare a unor sisteme de gândire.
„Dacă ne întrebăm astăzi cum își imaginează omul modern paradisul..., viziunea sa va fi aceea a unui magazin imens unde găsește de toate și unde va avea mereu destui bani să cumpere nu numai tot ce dorește, dar, de asemenea, cu puțin mai mult decât vecinul“.

Editura pandora M

Fata care nu se putea opri din mers

de Samar Yazbek

„Oamenii spun despre ea că e nebună. Nu, nu e nebună. Mai curând, nebunia explodează în jurul ei“, scrie Le Monde despre protagonista romanului, o fetiță din Damasc care nu se poate opri din mers și pe care mama ei o leagă, din această pricină, de pat.
Samar Yazbek - jurnalistă, scriitoare și activistă pentru drepturile omului din Siria - dă voce acestei fetițe (care, culmea, refuză și să vorbească), prin vocea ei reușind să descrie haosul unui întreg oraș, războiul unei întregi țări.

Oana Borviz

Înainte de a mă îndrăgosti de cărți mi-au plăcut altele: să pictez, să bricolez, să văd filme. De fapt, am început să citesc cu adevărat în primii ani de liceu, când mi-am dat seama cât de savuroase pot fi momentele în care ești singur cu o carte în mână. De atunci, cititul a devenit un soi de obișnuință care îmi face bine, îmi dă echilibru și mă inspiră. Citește mai mult.



Lasă un răspuns