7 cărți de non-ficțiune, într-o nouă colecție Nemira

2 aprilie 2021 de  Oana Borviz    

Poate ați aflat deja că familia Nemira are un nou membru: ORION, un imprint dedicat exclusiv cărților de nonficțiune, o colecție de titluri provocatoare despre societate, corp și minte, spațiu, cultură și civilizație. Primele șapte cărți au văzut deja lumina tiparului, acestea fiind disponibile începând cu 15 aprilie. Am tras și eu puțin cu ochiul la ele și mi s-au părut de-a dreptul ademenitoare. Personal, aș începe cu „Istoria Evului Mediu. O mie de ani de splendoare și ticăloșie“ și „100 de femei afurisite. O istorie“:)


100 de femei afurisite. O istorie

de Hannah Jewel

„Sunt povești de spus prietenilor. De scris pe toți pereții. De povestit nepoatelor când părinții nu sunt atenți“, cam așa prezintă cei de la Nemira acest titlu, ce adună 100 de povești despre femei care au schimbat lumea cu nonconformismul, inteligența și curajul lor. 

Sunt femei care au ținut morțiș să-și impună punctul de vedere, să spună cu voce tare ceea ce gândesc, să se opună nedreptății și abuzului, să îndrăznească. Sunt, mai exact, femei afurisite.

Odiseea genelor. Aventura speciei umane

de Évelyne Heyer

Cercetări de laborator + experiențe personale din munca de teren, iată ce a îmbinat aici Évelyne Heyer pentru a alcătui o epopee științifică care ne dezvăluie mai multe despre aventura speciei umane pe Pământ. Moștenitorii lui Ginghis Han, evreii din Buhara, tinerele trimise de Ludovic al XIV-lea să populeze Noua Franță – sunt doar câteva din poveștile ce alcătuiesc o istorie colectivă despre evoluția genetică a omeniri.

Inovația. Cum funcționează și de ce-i priește libertatea?

de Matt Ridley

Cafea, vaccinuri, antibiotice, calculatoare, inginerie genetică, radio, social media, inteligență artificială, trollere, drepturi de autor, țigări electronice, telegraf – sunt printre multele subiecte din această carte dezbătute din perspectiva inovației. Căci despre inovație este vorba aici, despre procesul misterios care o definește, despre libertatea de gândire atât de necesară pentru ca ea să existe.

Istoria Evului Mediu. O mie de ani de splendoare și ticăloșie

de Georges Minois

Fără a compara Evul Mediu cu alte epoci, Georges Minois face o analiză cronologică a acelei perioade, cu tot cu splendorile și ticăloșiile sale politice, economice, sociale și culturale.

Cartea oferă o nouă istorie, perfect documentată și îmbogățită cu date noi, care ne arată că ”Evul Mediu este o epocă la fel ca toate celelalte, nici infern, nici paradis, că tot ce s-a întâmplat este perfect omenesc și, deci, de înțeles, analizabil, explicabil, necesar”. 

Prima teorie a lui Darwin. Fascinanta călătorie a lui Darwin în căutarea unei teorii a Pământului

de Rob Wesson

Știați că Darwin a urcat la bordul vasului HMS Beagle ca geolog, într-o misiune de examinare a reliefului, nu a florei sau a faunei? Pornind de la detalii esențiale, dar mai puțin cunoscute, din biografia lui Darwin, Rob Wesson merge pe urmele omului de știință, în călătoriile sale în jurul lumii dinainte de a scrie ”Originea speciilor.“

Lumea în care trăim. O scurtă introducere

de Richard Haass

Poate credem că ne cunoaștem bine epoca, însă există destule elemente istorice, științifice, sociale care ne scapă înpiedicându-ne să ne facem o imagine complexă despre timpul în care trăim. Cartea lui Haass ne ajută să ne clarificăm multe confuzii legate de contemporaneitate, ba chiar să ne formulăm opinii pertinente și să luăm decizii privind rolul nostru în societate.

O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică

de Adrian Șonka

Cum e să zbori cu 28 000 km/h? Cum se vede Pământul de pe fereastra hubloului? De ce e așa de „prăfuit” Marte? Cum funcționează aparatul de făcut lumină? Ce e o gigantă albastră? Sunt întrebări la care astronomul Adrian Șonka răspunde aici într-un stil relaxat, pe înțelesul tuturor.

……………………………………………………………………………………………………………………………

Oana Borviz

Înainte de a mă îndrăgosti de cărți mi-au plăcut altele: să pictez, să bricolez, să văd filme. De fapt, am început să citesc cu adevărat în primii ani de liceu, când mi-am dat seama cât de savuroase pot fi momentele în care ești singur cu o carte în mână. De atunci, cititul a devenit un soi de obișnuință care îmi face bine, îmi dă echilibru și mă inspiră. Citește mai mult.



Lasă un răspuns