Am vrut să mă uit la filmul ăsta din mai multe motive: pentru Adam Driver, pe care l-am adorat în „Marriage Story“; pentru Lady Gaga, pe care am descoperit-o în „A Star Is Born“; pentru regie (totuși e Ridley Scott, tăticul blockbusterelor „Alien“, „Gladiator“, „The Martian“); pentru povestea intrigantă a familiei Gucci.
„House of Gucci“ – al cărui succes de box-office a fost garantat încă din primul weekend de la lansare în SUA, unde a avut încasări de 22 de milioane dolari – nu m-a lăsat cu gura căscată, nu e un film pe care l-aș urmări și a doua oară, dar are suficiente plusuri cât să nu-l lași baltă.
Cred că Scott a redat cât de bine se putea atmosfera unei epoci, dedesubturile unui business, istoria unei familii italiene, a unui cuplu și a unei crime pasionale.
Filmul a fost adaptat de Becky Johnston (care a scris scenariul pentru „Șapte ani în Tibet“) și de Roberto Bentivegna (scenarist de origine italiană care a copilărit chiar în apropierea locului în care a fost ucis Maurizio Gucci) după cartea de non-ficțiune a Sarei Gay Forden, „House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour and Greed“ (a apărut și la noi, la Nemira, cu titlul „Casa Gucci“).
În centru se află cuplul Patrizia Reggiani și Maurizio Gucci, jucat de Lady Gaga și Adam Driver, dar Ridley Scott face portretul întregii familii Gucci, deținătoarea casei de modă cu același nume devenită, în anii ’80 (când s-a aflat sub conducerea lui Aldo Gucci) un brand internațional și un simbol al stilului de viață dolce vita.
Povestea se întinde pe trei decenii – atmosfera anilor ’70, ’80, ’90 fiind redată prin elemente vestimentare, coafuri și muzică (Caterina Caselli, David Bowie, Eurythmics) – și se desfășoară, în mare parte, la Milano și New York. E un arc de timp care începe cu îndrăgosteala celor doi și care se termină cu uciderea lui Maurizio (pusă la cale de Patrizia cu ajutorul unei clarvăzătoare interpretate, nu foarte convingător, de Salma Hayek).
În parte, filmul e o dramă romantică care ne pune în temă cu povestea de amor a celor doi: Patrizia, fiica unui afacerist local, și Maurizzio, fiul lui Rodolfo Gucci (interpretat de Jeremy Irons), se cunosc la o petrecere, se îndrăgostesc și ajung să se căsătorească.
Lady Gaga e magnetică în rolul Patriziei, o italiancă cu ochi mari și gesturi pripite, atentă la detalii și conștientă de ceea ce ar putea deveni. Prin contrast, Maurizio al lui Adam Driver e un molâu fără inițiativă, un tocilar sexy ce pare ușor de manipulat dar care ajunge să-și trădeze soția și familia (devine acționar majoritar și o părăsește pe Patrizia pentru o veche prietenă, Paola). Contrastul e reușit și în ceea ce privește vestimentația celor doi: îmbrăcămintea vulgară a Patriziei și costumele de o eleganță aparte a lui Maurizio.
Dar „House of Gucci“ este și un fel de „Nașul“, cu gangsteri din lumea modei, un fashion noir ce-ți arată dedesubturile lumii poleite, invidiile care rod din temelii familia și businessul, geloziile exacerbate, lăcomia. Aldo Gucci (Al Pacino) este cel care conduce Casa Gucci și care luptă pentru menținerea businessului în familie. Doar că nu toți bărbații Gucci gândesc așa: Paolo (un Jared Leto de nerecunoscut) ajunge să-și vândă acțiunile, în timp ce Maurizio devine, prin diferite tertipuri, acționar majoritar. Din acea clipă, controlul familiei asupra businessului este pierdut (este invocat momentul în care Tom Ford devine directorul creativ al Casei Gucci).
Adaptarea lui Scott a fost contestată de familia Gucci, motivele fiind mai multe: ba că Al Pacino, care e mic și gras, nu se pupă cu imaginea chipeșului Aldo, ba că membrii familiei sunt redați ca niște „golani, ignoranți și insensibili”.
Dar Scott nici nu putea alege mai bine actorii care să întruchipeze viziunea, lăcomia, invidia, nebunia. Jeto și Gaga sunt întruchiparea perfectă a adultului rănit care ajunge să-și piardă mințile (Paolo, designerul neîmplinit ajunge sărac lipit pământului după ce-și vinde acțiunile, Patrizia ajunge la închisoare după ce se dovedește că ea a orchestrat uciderea lui Maurizio).
Apoi, filmul e un thriller blând care te conduce ușor spre deznodământul tragic: asasinarea lui Maurizio și căderea ulterioară a dinastiei Gucci (astăzi, nici un membru al familiei Gucci nu se mai află la conducerea business-ului).
Sunt curioasă să văd ce șanse va avea filmul lui Scott la Oscar, pentru că deja se pariază pe Lady Gaga (care are deja un Oscar pentru piesa Shallow din „A Star Is Born“) și Jared Leto (premiat și el cu Oscar pentru „Dallas Buyers Club“, din 2013).
Ca fapt divers, apare și Mădălina Ghenea în film, în rolul Sophiei Loren.
Înainte de a mă îndrăgosti de cărți mi-au plăcut altele: să pictez, să bricolez, să văd filme. De fapt, am început să citesc cu adevărat în primii ani de liceu, când mi-am dat seama cât de savuroase pot fi momentele în care ești singur cu o carte în mână. De atunci, cititul a devenit un soi de obișnuință care îmi face bine, îmi dă echilibru și mă inspiră. Citește mai mult.