Fragile – seria documentară în care actrița Ioana Flora este chipul vulnerabilității feminine

31 martie 2021 de  Oana Borviz    

În fiecare zi când ieșim din casă, trecem pe lângă oameni cărora nu avem cum să le ghicim suferința. Îmbrăcați, aranjați, poate chiar zâmbind, își poartă cu ei grijile, durerile, traumele. Cei mai mulți dintre ei sunt femei. Frumoase. Vulnerabile. Numai când ajunge la tine, prin te miri ce cale, povestea vreunui astfel de om, te scuturi, tragi aer în piept și-ți spui că e incredibil, că nu ai fi crezut că e posibil, că puteai fi tu în locul lui.

Cam asta simți și când te uiți la filmulețele seriei documentare Fragile, un proiect artistic și social pus la cale de 3 oameni creativi: actrița Ioana Flora („Marfa și banii“ de Cristi Puiu, „Periferic“ de Bogdan Apetri, „Cadoul de Crăciun“ de Bogdan Mureșanu), Ioana Mischie (artist premiat pentru dezvoltarea de concepte inovatoare) și Rucsandra Pop (artistă, activistă și autoarea a 4 piese de teatru).

Sunt 10 filme, fiecare de câte zece minute, ce încapsulează tot atâtea povești reale ale unor femei din România care au trecut prin situații disperate dar care au reușit să le depășească cu voință și ajutor din exterior.

Sursă: Aarc.ro

Povești reale

Cele două Ioane și Rucsandra au ajuns la aceste 10 femei prin intermediul unor organizații partenere precum Asociația femeile se implică, Fundația Regală Margareta a României sau Asociația Prematurilor, care au identificat practic poveștile și care luptă în general pentru drepturile femeilor și pentru ghidarea lor în depășirea situațiilor dificile. 

O mamă în lupta cu autismul. O prostituată care descoperă credința în Dumnezeu. O Wonder Women care ajunge să-și îmbrățișeze vulnerabilitățile. O femeie care reușește să aibă o viață normală după ce a trăit 20 de ani pe străzi cu cei trei copii ai ei. O mamă care a descoperit dragostea de comunitate prin dragostea maternă. 

Acestea sunt primele cinci povești din cele pe care Ioana Flora le-a ascultat, le-a transpus în scenarii și le-a interpretat. „Am creat apoi mărturisirea sub formă de monolog, păstrând cuvintele lor și încercând să ajungem la esență“, spune Ioana care recunoaște că „nu e ușor să concentrezi povestea unui om în 10 minute și să surprinzi esența“. 

Filmulețele proiectului (realizat de Asociația Storyscapes, prima din România axată pe transmedia storytelling) pot fi vizionate gratuit pe fragile.live, platforma creată special pentru acest proiect ce va cuprinde și alte povești similare, căci acesta este scopul pe termen lung al proiectului: să încurajeze tot mai multe femei să-și spună, sub anonimat, poveștile, ca astfel să poată fi ajutate de organizații non-guvernamentale, parteneri instituționali, profesioniști care să le ghideze pas cu pas.

Sursă: zilesinopti.ro

Microuniversuri feminine

În fiecare film o vezi pe Ioana Flora spunând câte o poveste. Una mai emoționantă decât alta. Actrița devine, pe rând, tânăra abuzată, mama unui băiețel autist, femeia care credea că le poate pe toate până când s-a îmbolnăvit de cancer, mama care a adoptat un copil bolnav de la care a învățat iubirea de semeni.

Cu o capacitate imensă de a empatiza, Ioana reușește să redea gesturile, dialectele, felul de a vorbi și a gesticula al acestor femei care au simțit disperarea până la os și care au găsit drumul spre vindecare prin conștientizarea greului în care se aflau și prin curajul de a vorbi despre el. Monologurile Ioanei sunt un fel de microuniversuri care se sparg (metaforă sugerată și prin imaginea ecranului care se crapă) la fiecare traumă dezvăluită. Inimaginabilul este spus firesc, fără urmă de emfază, cu calmul celui care a descoperit frumusețea ascunsă a vieții. 

„Vulnerabilitatea nu este un dat pe viață, este o conjunctură care a fost provocată de cele mai multe ori din exterior“, spune Ioana Flora care este convinsă că primul pas pe care-l poți face în sprijinul unor astfel de persoane este să le asculți. 

Odată făcut darul ascultării, ușile se deschid, poveștile femeilor care și-au depășit traumele ajung la alte femei aflate în situații limită și astfel se formează acele cercuri ale încrederii care le pot oferi ajutor real.

Dincolo de cazuri concrete de abuz fizic și emoțional, de discriminare și prejudecăți, Fragile este un exercițiu de empatie, de iubire și implicare. Dar este și un exercițiu de imaginație, ce te face să te gândești un pic mai mult la fragilitatea vieții și la noi toți, suflete magice care avem nevoie, fără excepție, de iubire, de bine și frumos. Chiar dacă, de cele mai multe ori, uităm asta.

Oana Borviz

Înainte de a mă îndrăgosti de cărți mi-au plăcut altele: să pictez, să bricolez, să văd filme. De fapt, am început să citesc cu adevărat în primii ani de liceu, când mi-am dat seama cât de savuroase pot fi momentele în care ești singur cu o carte în mână. De atunci, cititul a devenit un soi de obișnuință care îmi face bine, îmi dă echilibru și mă inspiră. Citește mai mult.




Lasă un răspuns