Pentru că editurile nu dau pe dinafară în această perioadă cu lansările de carte, mi-a fost mai simplu, de data asta, să selectez cele câteva titluri. Ca de fiecare dată când sugerez titluri noi, iau în calcul subiectele abordate, recomandările criticilor, vâlva pe care au stârnit-o eventual și feelingul meu care e musai să-mi spună: ”da, cartea asta merită citită”:) Așa că pe lista mea scurtă de acum se regăsesc Jurnalul lui Kafka, un alt roman de Colum McCann, unul despre un minunat plan al fugii, o autobiografie de sportiv profesionist, două volume de istorie contemporană care ilustrează, din perspective provocatoare, anumite perioade ale umanității. Spor la citit!
Editura Humanitas
Portofoliul fugii
de Julie Orringer
Pornind de la viața reală a lui Varian Fry - un jurnalist american care, în 1940, își ia misiunea de a salva artiștii evrei de Holocaust - Julie Orringer imaginează o poveste impresionantă despre iubire și moralitate. În centru stă un plan care pare fără cusur: un portofoliu al fugii ce constă într-o selecție de lucrări realizate de artiști ca Victor Brauner, André Breton, Marc Chagall, Marcel Duchamp, Max Ernst ce sunt donate pentru a fi trimise în SUA și pentru a salva astfel viața autorilor lor.
Editura Publica
Mafia bombardierelor. Un vis, o ispită și cea mai lungă noapte a celui de-al Doilea Război Mondial
de Malcolm Gladwell
Unind mai multe povești de dinaintea Celui de-Al Doilea Război Mondial, Malcolm Gladwell analizează, din perspectiva moralității, deciziile luate de geniile militare și repercusiunile lor asupra întregii lumi: pe de-o parte, grupul de strategi cunoscuți cu numele de Mafia bombardierelor; pe de altă parte, generalul Curtis LeMay care a dispus bombardarea orașului Tokyo.
Editura Litera
Transatlantic
de Colum McCann
Dacă ai citit „Apeirogon“, te va încerca curiozitatea să citești și „Transatlantic“, un roman ambițios ce unește personaje reale și imaginare pentru a spune povestea a trei zboruri transatlantice emblematice, distanțate în timp unul de altul și interconectate prin câteva femei care învață că și cel mai neînsemnat moment din istorie are un rol însemnat în ordinea lumii.
Editura Pandora M
Jurnal
de Franz Kafka
Considerat de The New York Times drept „capodopera literară a lui Kafka”, Jurnalul despre care Mircea Cărtărescu spune „că mă cutremură și mă urmărește și-n somn”, relatează o viață de o intensitate aproape insuportabilă. Considerându-se mereu un proscris, urmărit permanent de sentimentul de vinovăție, lipsit de energie în orice conjunctură care nu avea legătură cu scrisul, Franz Kafka se arată în toată autenticitatea lui în aceste pagini de jurnal.
„După ce mi-am dat seama că, din punct de vedere organic, scrisul reprezintă cea mai fertilă orientare a ființei mele, totul s-a precipitat în această direcție, lăsând fără preocupare toate aptitudinile ce vizau plăcerile sexului, plăcerea de a mânca și de a bea, bucuria meditației filosofice și a muzicii“.
Editura Trei
Noile drumuri ale mătăsii. Prezentul și viitorul lumii
de Peter Frankopan
Profesor de istorie mondială la Universitatea Oxford, Peter Frankopan reevaluează aici istoria lumii, oferind o analiză concisă a unei schimbări ce nu poate fi ignorată, aceea că balanța puterii economice înclină astăzi spre est. Pornind de la această premisă, Frankopan descrie o lume interconectată, aflată într-o profundă prefacere, marcată de izolaționism și fragmentare.
Editura Pilot Books
Între faimă și onoare se așterne întunericul. Povestiri autobiografice
de Andrea Petković
Andrea Petković - prima jucătoare germană intrată în Top 10 WTA (Women's Tennis Association) după Steffi Graf, campioană națională a Germaniei de două ori (în 2007 și 2009), comentatoare sportivă și autoare de texte eseistice - spune povestea devenirii ei.
Vorbește cu sinceritate despre adolescența ei în Darmstadt, despre corpul feminin în sportul de performanță, despre dragostea ei pentru literatură și muzică, despre prietenii dezvoltate într-o lume a concurenței, despre euforia victoriei și depresiile de după înfrângeri.
Înainte de a mă îndrăgosti de cărți mi-au plăcut altele: să pictez, să bricolez, să văd filme. De fapt, am început să citesc cu adevărat în primii ani de liceu, când mi-am dat seama cât de savuroase pot fi momentele în care ești singur cu o carte în mână. De atunci, cititul a devenit un soi de obișnuință care îmi face bine, îmi dă echilibru și mă inspiră. Citește mai mult.