Noutăți octombrie 2020 (Săptămâna 2) – Memorii. Roman autobiografic. Studii științifice

12 octombrie 2020 de  Oana Borviz    

La Pandora M descoperim alte două titluri memorabile: „Nu voi mai vedea lumea niciodată“, pe care scriitorul și jurnalistul turc Ahmet Altan l-a scris din închisoare, și „Autobiografia“, în care portughezul José Luís Peixoto vorbește despre cum întâlnirea cu José Saramago i-a schimbat viața. La Nemira găsim o reeditare a romanului cu care Julian Barnes a câștigat Man Booker Prize. La Humanitas avem un volum interesant despre creativitate, scris de un specialist în neuroștiințe și un compozitor.

Humanitas

Specia rebelă

de David Eagleman și Anthony Brandt

Un specialist în neuroștiințe (David Eagleman) și un compozitor (Anthony Brandt) analizează mai multe epoci ale creativității umane (de la artă la știință) pentru a sublinia puterea noastră de a inova, de a îmbunătăți viața de zi cu zi și de a construi viitorul.

Nemira

Sentimentul unui sfârșit (ed. 2020)

de Julian Barnes

„Literatura lui Barnes este impresionantă, grație abilității cu care scriitorul evocă haosul și vulnerabilitatea din viața omului, rămânând însă calm și lucid“, scrie The Times despre acest roman pentru care Julian Barnes a primit Man Booker Prize în 2011. Scriitorul face aici portretul unui bărbat de vârsta a treia care, privind în urmă, ajuge să-și pună întrebări pertinente despre ceea ce a făcut sau nu a făcut bine.

Nemira

Contesa din Toscana

de Dinah Jefferies

Scrisă de autoarea bestsellerurilor „Soția plantatorului de ceai“ și „Fiica negustorului de mătase“, cartea este o frumoasă poveste de dragoste, loialitate și empatie pe timp de război. Locul în care se desfășoară acțiunea este Toscana iar personajele principale sunt două femei diferite (o contesă și o membră a Rezistenței) care ajung să lupte pentru o cauză comună.

Pandora M

Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat

de Ahmet Altan

Unul dintre primele șase titluri ale colecției „ANANSI. World Fiction”, cartea reprezintă mărturiile scrise în închisoare de Ahmet Altan (printre cei mai proeminenți scriitori turci), condamnat pe viață în 2018 pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen, eliberat câteva luni mai târziu și închis apoi definitiv. Cartea a fost concepută pe baza bucăților mici de hârtie pe care Altan le-a scris în temniță și pe care le-a scos afară avocatul său.

Pandora M

Autobiografia

de José Luís Peixoto

Din aceeași colecție „ANANSI” face parte și acest roman scris de José Luís Peixoto, pe care marele José Saramago l-a numit „una dintre revelațiile cele mai surprinzătoare ale literaturii portugheze”. Îmbinând ficțiunea cu realitatea, Peixoto - a cărui viață s-a schimbat radical după ce l-a cunoscut pe Saramago - construiește un roman provocator în care autobiografia și literatura se topesc una-ntr-alta pentru a crea imagini de neuitat despre întâlniri magice, puterea cărților și frumusețea vieții.

Oana Borviz

Înainte de a mă îndrăgosti de cărți mi-au plăcut altele: să pictez, să bricolez, să văd filme. De fapt, am început să citesc cu adevărat în primii ani de liceu, când mi-am dat seama cât de savuroase pot fi momentele în care ești singur cu o carte în mână. De atunci, cititul a devenit un soi de obișnuință care îmi face bine, îmi dă echilibru și mă inspiră. Citește mai mult.



Lasă un răspuns