Noutăți editoriale 2021

8 ianuarie 2021 de  Oana Borviz    

Sunt multe cărți în curs de apariție la editurile românești, dar eu am ales doar câteva din cele care mi s-au părut mai interesante prin subiect. De la o reinterpretare a mitului Penelopei, semnată de surprinzătoarea Margaret Atwood, și până la un studiu exhaustiv și intrigant despre piele, semnat de un profesionist în dermatologie, cărțile propuse aici sunt tot atâtea motive de a descoperi scriituri neconvenționale, teme îndrăznețe și microuniversuri atât de fascinante dar atât de puțin cunoscute.

Editura Publica

The Remarkable Life of the Skin. An intimate journey across our surface

de Monty Lyman

Aflat pe lista scurtă a Royal Society Science Book Prize în 2019, „The Remarkable Life of the Skin“ este o fascinantă călătorie într-un microunivers foarte puțin cunoscut: pielea, organul nostru cel mai mare, cu cea mai rapidă creștere și totuși cel mai puțin înțeles.
Aflu de pe Amazon.com că Monty Lyman - care a studiat la universitățile din Oxford, Birmingham și Imperial College din Londra și a lucrat într-un laborator de dermatologie renumit la nivel mondial - a călătorit pe tot globul pentru a se documenta pentru cartea asta, inclusiv în Africa, Asia de Sud și Australasia (da, nici eu nu știam până acum despre această regiune care cuprinde Australia, Noua Zeelandă și câteva insule învecinate:)).
Lyman pătrunde în universul celui mai versatil organ al nostru pentru a dezvălui trăsăturile sale fizice, sociale și psihologice, oferind în același timp multe sfaturi practice cu privire la îngrijirea pielii și demonstrând cât de complexă este această suprafață receptorie. Sunt multe capitole tematice prin care Lyman încearcă să elucideze probleme despre atingere, durere, istoria tatuajelor, știința melaninei, modul în care diferitele religii privesc nuditatea și în care expunerea pielii noastre la soare ne afectează sănătatea.

Editura Humanitas

Geneza. Originea profundă a societății

de Edward O. Wilson

La cei aproape 92 de ani, americanul Edward O. Wilson este, probabil, cel mai cunoscut biolog și naturalist în viață. De două ori câștigător al Premiului Pulitzer pentru non-ficțiune, autor al unor studii de căpătâi despre natura și evoluția umanității, Wilson a publicat în 2019 „Geneza. Originea profundă a societății“, o analiză exhaustivă a comportamentului social, a capacității limbajului, a empatiei și a altruismului.
Ceea ce susține Wilson în această carte este că: societățile supraviețuiesc și prosperă nu doar prin intermediul războiului sau agresivității, dar și prin intermediul grijii față de celălalt; crezurile religioase pot fi reduse la componente genetice și evolutive; singura modalitate prin care putem înțelege pe deplin comportamentul uman este de a aprecia istoriile evolutive ale speciilor neumane ce au dezvoltat societăți avansate bazate pe altruism (cum este șobolanul-cârtiţă golaş, care poate trăi, spre exemplu, o perioadă lungă fără oxigen și care e rezistent la un spectru larg de alţi factori de stres, cum ar fi toxinele vegetale şi metalele grele).

Editura Art

Povestea unui poloboc

de Jonathan Swift

O lectură deloc confortabilă (la vremea publicării cărții, în secol al XVIII-lea, regina Anne a Angliei, a considerat-o curată blasfemie iar la noi a fost interzisă în epoca comunistă), „Povestea unui poloboc“ este o satiră nemaipomenită, de care însuși Jonathan Swift (pe care toată lumea îl știe ca autor al „Călătoriilor lui Gulliver“ și ca prim pamfletar de limbă engleză) era nespus de mulțumit.
Satiră acidă cu pivire la politica vremii și la felul în care bisericile occidentale au pervertit moștenirea bisericii primare, cartea parodiază și scrierile inspirate din domeniul literaturii, politicii, teologiei și medicinei.

Editura Nemira

Penelopiada

de Margaret Atwood

Dacă ești fan Margaret Atwood, atunci numeri zilele până vei ține în mână varianta românească a „Penelopiadei“, roman publicat în 2005 ca parte a seriei Canongate Myth, unde autorii contemporani sunt invitați să rescrie mituri antice. Dacă ești fan Margaret Atwood, știi, de bună seamă, și că nu e prima dată când scriitoarea canadiană folosește personaje și povești din mitologie în ficțiunea ei („Mireasa hoțomană“ e un exemplu). Cartea - care va apărea într-o nouă colecție a editurii Nemira, numită Mituri - spune, dintr-o nouă perspectivă, povestea Penelopei și a evenimentelor din Odiseea, (viața din Hades, Odiseu, Elena din Troia , etc.).

Editura Polirom

Intervenții 2

de Michel Houellebecq

Apărută în limba franceză în 2009, cartea reunește texte, scrisori, interviuri apărute în diferite publicații (NRF, Paris Match, 20 ans, Les Lettres françaises, Art press, Les Inrockuptibles). Scrise în tonul binecunoscut al cărților lui Houellebecq, dulce-amarui, acid și extrem de amuzant, textele adunate în acest volum demonstrează talentul de pamfletar al celui care a scris „Serotonină“, „Particule elementare“ și „Posibilitatea unei insule“.
Houellebecq abordează aici teme îndrăznețe legate de cinematografie, arhitectură, filozofie, feminism și chiar pedofilie, în afară de acest volum mai existând unul precedent, „Intervenții“ (publicată în 1998), și altul care închide seria de trei, „Intervenții 2020“ (publicată anul trecut).

Oana Borviz

Înainte de a mă îndrăgosti de cărți mi-au plăcut altele: să pictez, să bricolez, să văd filme. De fapt, am început să citesc cu adevărat în primii ani de liceu, când mi-am dat seama cât de savuroase pot fi momentele în care ești singur cu o carte în mână. De atunci, cititul a devenit un soi de obișnuință care îmi face bine, îmi dă echilibru și mă inspiră. Citește mai mult.



Lasă un răspuns