Noutăți decembrie (Săptămâna 2) – Dicționar de optimisme. Proză scurtă. Roman

11 decembrie 2020 de  Oana Borviz    

Pentru cei trecuți de 40 de ani care au sentimentul că au ratat tot (dar nu doar pentru ei), Corint are o carte amuzantă despre cum să îndrăznești iar să fii fericit. Humanitas a scos din tipar un volum cu texte semnate de regina Maria, numai bune pentru vremurile în care trăim. Editura Trei are o carte nouă de Chris Simion-Mercurian, la fel de optimistă ca regizoarea însăși. Art propune o „minune“ de carte despre prejudecăți și ignoranță. Baroque books & arts a reeditat un volum despre istoria parfumului.

Editura Corint

Confesiunile unei ratate trecute de 40 de ani

de Alexandra Potter

Apărută în colecția Leda Bazaar a editurii Corint, „Confesiunile unei ratate trecute de 40 de ani“ este cartea perfectă pentru oricine trăiește sentimentul că a ratat toate șansele vieții. Construită în jurul unei femei rămasă cu visuri neîmplinite, povestea este o lecție amuzantă despre cum să treci peste pierderi și să îndrăznești să fii din nou fericit.
Există și un interviu (despre carte) cu autoarea, realizat de jurnalista și scriitoarea Ioana Bâldea Constantinescu, pe care-l puteți găsi pe pagina de facebook a Ioanei.

Editura Art

Minunea

de Emma Donoghue

„«Minunea»“ explorează Irlanda rurală a secolului al XIX-lea: fervoarea religioasă, rugăciunea, superstițiile, ritualul, corupția și nebunia colectivă care decurge din toate acestea“, scrie Sunday Times despre acest roman ce spune povestea halucinantă a unei fete de unsprezece ani (de pe la 1890) și care scoate la iveală tot felul de prejudecăți și ignoranța celor care aleg să nu ajute.

Editura Trei

Dicționar de optimisme

de Chris Simion-Mercurian

„Nu m-am născut optimistă. Am devenit. Am învățat de una singură că dacă aleg întunericul s-ar putea să nu mai ajung niciodată la lumină. Dar dacă aleg lumina...poate am șansa să mă bucur de ea”. Este ceea ce scrie regizoarea de teatru Chris Simion în prezentarea celei mai noi cărți ale ei, „Dicționar de optimisme“, un volum conceput în lock down de care se va bucura orice suflet însetat de optimism, încredere și bunătate.

Editura Humanitas Ficition

Viitorul amintirilor

de Italo Svevo

Italo Svevo este cunoscut, nu doar pentru lunga prietenie cu James Joyce (al cărui personaj Leopold Bloom din Ulise l-a inspirat, de altfel), ci și pentru proza lui. Câteva dintre povestirile sale sunt cuprinse în acest volum ce zugrăvește lumea de acum 100 de ani. Obsesiile oamenilor de atunci legate de boală, îmbătrânire și moarte, eros, memorie și vis se arată în textele lui (multe traduse pentru prima oară) izbitor de asemănătoare cu cele ale omului contemporan.

Editura Humanitas

Gânduri pentru vremuri grele

de Maria, Regina României

Cartea este o colecție de texte scrise de Regina Maria și alese de scriitoarea Tatiana Niculescu în speranța că vor putea fi de ajutor cititorilor în această perioadă dificilă, plină de incertitudini. Cele 32 de cărţi poștale din colecţia Virgil Ierunca completează această bijuterie.

Editura Baroque Books & Arts

Istoria parfumului (ediția a doua)

de Mandy Aftel

Mandy Aftel, aromadesignerul celor mai mari nume de la Hollywood, face aici o istorie a parfumului, din Antichitate și Evul Mediu până la alchimiști și designul aromelor secolului XXI.
Ea însăși creatoarea unor rețete de parfumuri și uleiuri, Mandy Aftel descrie și simbolismul aromelor începând cu scorțișoara (care înseamnă aventură) și până la mentă (acasă) sau tămâie (transcendență).

Oana Borviz

Înainte de a mă îndrăgosti de cărți mi-au plăcut altele: să pictez, să bricolez, să văd filme. De fapt, am început să citesc cu adevărat în primii ani de liceu, când mi-am dat seama cât de savuroase pot fi momentele în care ești singur cu o carte în mână. De atunci, cititul a devenit un soi de obișnuință care îmi face bine, îmi dă echilibru și mă inspiră. Citește mai mult.



Lasă un răspuns