Noutăți decembrie 2020 (Săptămâna 1) – Roman gotic. Biografie muzicală. Cărți pentru copii

4 decembrie 2020 de  Oana Borviz    

Biografia lui John Lennon, de la Publica, pare mai mult decât interesantă având în vedere că viața și moartea artistului sunt privite dintr-o perspectivă cu totul nouă. Cartea lui David Graeber, de la editura Art, ne schimbă modul în care înțelegeam noi până acum ideea de îndatorare. Cea mai nouă carte a britanicului David Mitchell este un roman gotic promițător. Pandora M a scos din tipar o carte de fabule repovestite de actrița Natalie Portman. La Polirom găsim o altfel de biografie a tinerei activiste suedeze Greta Thunberg.

Editura Publica

Cine l-a ucis pe John Lennon. Viețile, iubirile și morțile celui mai mare star rock

de Lesley-Ann Jones

Punând cap la cap anchete de ultimă oră, imagini nemaivăzute până acum și interviuri în exclusivitate cu oameni apropiați lui Lennon, jurnalista și biografa Lesley-Ann Jones face un portret surprinzător al artistului. Mai mult, provoacă la o altfel de raportare la viața și personalitatea lui Lennon, pornind de la niște întrebări neașteptate, de genul: cine sau ce l-a ucis pe John Lennon și când a murit „adevăratul” John Lennon?
Cartea este valabilă pentru precomandă pe site-ul editurii, până pe 8 decembrie.

Editura Humanitas Fiction

Conacul Slade

de David Mitchell

„Povestea unei case bântuite, cu iz de Dickens, Stephen King, J.K. Rowling și H.P. Lovecraft, dar care posedă mai mult voltaj psihic decât la oricare dintre aceștia”, așa descrie Pittsburgh Post-Gazette acest nou roman de David Mitchell (autorul bestsellerurilor „Atlasul norilor” și „Omul de ianuarie”).
Roman complicat, cu acțiune întinsă pe cinci decenii, cu un conac și niște gemeni care invită din când în când în casa lor oameni vulnerabili, „Conacul Slade” este o carte surprinzătoare, cu viziune nouă asupra genului gotic.

Editura Art

Datoria. Primii 5 000 de ani

de David Graeber

Porind de la premisa că îndatorarea a fost dintotdeauna o construcție socială care a stat la baza puterii, David Graeber face o incursiune antropologică și filosofică în istoria datoriei, răsturnând teoriile general acceptate și ajutând la o înțelegere mai bună a istoriei lumii și a crizelor financiare.

Editura Pandora M

Fabule

de Natalie Portman

Cartea, apărută în colecția PanDA a editura Pandora M, însumează trei fabule clasice („Iepurele și Țestoasa“, „Cei trei purceluși“ și „Șoricelul de la țară și șoricelul de la oraș“) repovestite într-un mod prietenos de actrița Natalie Portman.
Textele sunt frumos ilustrate de Janna Mattia, creatoare de concept și animație de film și ilustrații (jannamattia.com).
Am recomandat acest titlu și la articolul Cărți pe care să le faci cadou copiilor de Crăciun pentru că mi se pare minunat să ai în bibliotecă o carte cu fabule semnată de o actriță renumită.

Editura Polirom

Greta. Povestea ei. Nu ești niciodată prea mic să faci lucruri mari. Biografia neoficială a Gretei Thunberg

de Valentina Camerini

Cartea spune povestea Gretei Thunberg, adolescenta suedeză care, la numai 16 ani, a devenit unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale mișcării pentru climă, după ce în 2018 a început prima grevă școlară pentru climă, în față clădirii parlamentului suedez. Este o carte necesară, din care înveți că oricine, indiferent de vârstă, poate face lucruri care să schimbe mentalități.
Fiica cântăreaței suedeze de operă Malena Ernman și a actorului Svante Thunberg, Greta Thunberg a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace și a fost aleasă Persoana Anului 2019 de revista Time.

Oana Borviz

Înainte de a mă îndrăgosti de cărți mi-au plăcut altele: să pictez, să bricolez, să văd filme. De fapt, am început să citesc cu adevărat în primii ani de liceu, când mi-am dat seama cât de savuroase pot fi momentele în care ești singur cu o carte în mână. De atunci, cititul a devenit un soi de obișnuință care îmi face bine, îmi dă echilibru și mă inspiră. Citește mai mult.



Lasă un răspuns