Raluca Nagy: „Scurt nu înseamnă facil, a spune o poveste în puține cuvinte provoacă tehnica și creativitatea autorilor“

15 februarie 2023 de  Oana Borviz    

O platformă online dedicată exclusiv prozei foarte scurte a fost inaugurată la începutul lunii cu texte pline de miez, pe care le citești dintr-o suflare. Lansat de o scriitoare (Raluca Nagy) și doi foști IT-iști (Vlad Beu și Marius Deacu), proiectul încurajează cititul de flash fiction și promovează autorii români contemporani.

Sunt mulți scriitori cunoscuți care au răspuns provocării de a scrie pe platformă, așa că dacă intri pe laconic.ro vei găsi proze semnate de Adina Popescu („Madrid“), Petronela Rotar („Mâine moare tata“), Lavinia Braniște („Am glumit“), Bogdan Coșa („Un adevăr modest“) sau Anca Vieru („Tanța la ambasadă“). Acestea sunt însă doar un punct de plecare pentru ceea ce se dorește a fi laconic.ro și anume o platformă unde poate publica oricine scrie proză foarte scurtă de calitate.

Raluca Nagy (autoarea romanului „Un cal într-o mare de lebede“, distins cu premiile „Sofia Nădejde“ şi „Observator cultural“), Vlad Beu (autorul volumului de poezii „Mamifere subatomice“, „puțin scriitor, puțin programator, puțin ciclist, 100% laconic“) și Marius Deacu („fost IT-ist cu sufletul rămas în corporație, excelent dezlegator de rebus“) au dat startul și unui concurs, prin care încurajează scrierea și publicarea pe flash fiction. Așa că, dacă ai vreun text care crește cât de cât pulsul sau care te face să râzi, trimite-l la cei trei laconici! Din cele cinci texte selectate lunar, unul va fi recompensat cu suma de 500 de lei.

Dar haideți să aflăm un pic mai mult despre proiect de la Raluca, cu care am vorbit (laconic:) despre această platformă:)  

Cine a fost cu ideea proiectului și cât timp i-a luat să prindă contur?

Ideea a apărut în urma unor discuții pe care le-am avut în toamnă cu cei doi co-fondatori, Vlad Beu și Marius Deacu. Dorința de a revitaliza interesul cititorilor pentru literatura română contemporană a fost punctul de plecare al acestui proiect. 

în noiembrie i-am invitat pe cei zece autori publicați la inaugurarea platformei, am fost bucuroși să primim răspunsuri foarte pozitive și asta ne-a dat încredere în proiect. Între timp, Vlad și Marius s-au ocupat de tot ce înseamnă concept și realizare, atât pe partea de interfață/platformă, cât și administrativ-legală…

Laconic promovează flash fiction, un format despre care nu s-a auzit prea mult la noi până acum. Cât de la modă e în alte țări? 

S-a mai auzit și pe la noi, de exemplu platforma Literomania are de mult o secțiune dedicată genului, care acum câțiva ani s-a materializat chiar într-o antologie. Având în vedere numărul de reviste și platforme dedicate acestui format, pare să fie foarte citit, ceea ce e probabil de înțeles într-o realitate accelerată și fragmentată cum e cea în care trăim în prezent.

Din literatură mondială, primele nume care îmi vin în minte sunt Lydia Davis sau George Saunders, dar și Kim Chinquee (care a fost decretată “regina” genului) sau Eugene Lim. Din România, primul nume la care m-am gândit este Irina Bruma, al cărei volum de debut este integral microficțiune/flash fiction.

Este un proiect finanțat?

Deocamdată este un proiect autofinanțat. Ne orientăm împreună cu el și sperăm să crească mare.

Aveți deja pe site câteva texte (foarte faine) semnate de scriitori în vogă. Mai există vreo listă cu autori români consacrați care urmează să fie publicată?

Există o listă, pe unii dintre ei i-am invitat deja, dar textele inițiale au fost mai mult un punct de plecare; acum platforma este deschisă oricui, oricând.

Ce feedback ați primit până acum?

Suntem mulțumiți după prima săptămână de existență, atât de impact cât și de feedback. Cititorii par și ei mulțumiți de partea vizuală, de conținut, de idee, iar asta e tot ce contează.

Care sunt criteriile de selecție a textelor?

Textul trebuie să spună, sau, cel puțin, să implice o poveste completă: ceva acțiune/tensiune care să ducă la un punct culminant și o formă de rezolvare. Scurt nu înseamnă facil, a spune o poveste în puține cuvinte provoacă tehnică și creativitatea autorilor. Până acum să zicem că din cele peste 80 de texte primite, cam 10% au potențial să ajungă pe platformă.

Proiectul e nemaipomenit dar, așa cum știm, multe proiecte bune mor repede. De ce anume credeți că e nevoie, în primul rând, pentru ca Laconic să rămână în picioare? 

De o „ieșire din bulă”, în primul rând. Ne dăm seama că am ajuns deja la (aproape toți) cei 2000-3000 de cititori consecvenți, pasionați de literatură română contemporană. Am dori să antrenăm și alte tipuri de public, pentru că scopul final al proiectului este promovarea autorilor români.      

Va fi un proiect exclusiv online sau v-ați gândit și la o variantă print?

Luăm în calcul și varianta unei serii de antologii, dar deocamdată vom extinde conținutul online, de exemplu am vrea ca textele să fie disponibile și în format audio.

Oana Borviz

Înainte de a mă îndrăgosti de cărți mi-au plăcut altele: să pictez, să bricolez, să văd filme. De fapt, am început să citesc cu adevărat în primii ani de liceu, când mi-am dat seama cât de savuroase pot fi momentele în care ești singur cu o carte în mână. De atunci, cititul a devenit un soi de obișnuință care îmi face bine, îmi dă echilibru și mă inspiră. Citește mai mult.




Lasă un răspuns