Noutăți octombrie 2020 (Săptămâna 1) – Ficțiune. Psihologie contemporană. Jurnal. Reportaj

7 octombrie 2020 de  Oana Borviz    

Aflăm de la Jonathan Haidt cât de vital este să recunoaștem și să dezvoltăm relațiile potrivite. Jeanette Winterson dezvoltă o teorie îndrăzneață pornind de la mitul lui Frankenstein. Psihologii Beate Lohser și Peter M. Newton ne fac cunoștință cu un Freud mai uman. John Steinbeck ne arată ce înseamnă cu adevărat un război. Scriitoarea Fang Fang descrie evoluția epidemiei de coronavirus din Wuhan.

Humanitas

Ipoteza fericirii. Armonia dintre știința modernă și vechea înțelepciune

de Jonathan Haidt

Apelând la sfaturile vechii înțelepciuni dar și la descoperirile psihologiei moderne, la filozofie dar și la știință, Jonathan Haidt alcătuiește un studiu interesant despre fericire din care înțelegem cât de important este să dezvoltăm „relațiile potrivitre dintre noi și alți oameni, dintre noi și munca pe care o facem şi dintre noi şi ceva mai mare decât persoana noastră“.

Humanitas Fiction

Frankissstein. O poveste de iubire

de Jeanette Winterson

Nominalizat la Man Booker Prize în 2019, „Frankissstein. O poveste de iubire“ este cel mai nou roman al lui Winterson („Scris pe trup“, „Zile de Crăciun“), în care „știința dură și romantismul plin de vise se combină într-o meditație asupra responsabilităților creației și a posibilităților AI“ (The Guardian). Jeanette Winterson se joacă aici, într-un mod inteligent, cu conceptele de existență, identitate sexuală și inteligență emoțională.

Trei

Freud neortodox. Așa cum se vede de pe divan

de Beate Lohser, Peter M. Newton

Beate Lohser și Peter M. Newton (amândoi psihologi la Wright Institute, din Berkeley, California) dezvăluie în acest volum o altă ipostază a celebrului Freud, aceea de psihanalist uman. O fac cu ajutorul a cinci cazuri mai puțin cunoscute, din perioada de maturitate a lui Freud, pe care le descriu și comentează aici: A. Kardiner, H. Doolittle, J. Wortis , J. Dorsey, S. Blanton.

Polirom

A fost odată un război

de John Steinbeck

„Dacă ați uitat cum a fost războiul, Steinbeck (n.r. care a primit premiul Nobel pentru Literatură în 1962) vă va reîmprospăta memoria“, scrie Chicago Tribune despre această colecție de reportaje scrise de Steinbeck la începutul anilor ’40, când era corespondent de război pentru New York Herald Tribune. Total atipice pentru acea vreme, textele descriu experinețele oamenilor obișnuiți, ale celor care au luptat efectiv și care au ținut forțele armate în acțiune.

Polirom

Wuhan. Jurnal dintr-un oraș în carantină

de Fang Fang

Pe baza jurnalului pe care l-a ținut de la apariția primului caz de infectare cu coronavirus în Wuhan și până la ridicarea carantinei din acel oraș, scriitoarea chineză Fang Fang a alcătuit un raport prețios despre evoluția epidemiei, despre confuzia, durerea și sacrificiile oamenilor dar și despre gafele autorităților chineze.

Oana Borviz

Înainte de a mă îndrăgosti de cărți mi-au plăcut altele: să pictez, să bricolez, să văd filme. De fapt, am început să citesc cu adevărat în primii ani de liceu, când mi-am dat seama cât de savuroase pot fi momentele în care ești singur cu o carte în mână. De atunci, cititul a devenit un soi de obișnuință care îmi face bine, îmi dă echilibru și mă inspiră. Citește mai mult.



Lasă un răspuns