Trei cărți Humanitas pe care să le iei acasă

10 martie 2022 de  Oana Borviz    

Știi cărțile alea de care te îndrăgostești la prima vedere? E de ajuns o frază, un zvon, o imagine, o copertă, un nume și gata, le vrei în biblioteca ta. Ceva nemaipomenit îți promit ele – o aventură de zile mari, o experiență ieșită din comun, personaje nemaipomenite – încât îți zici că e vital să le citești.

Așa sunt eu acum cu trei cărți noi de la Humanitas Fiction pe care îmi doresc să le citesc în primăvara asta. Una vine de la minunatul Eric-Emmanuel Schmitt (al cărui stil îl ador), alta este o nouă invenție a la Anna Hope (actrița care a scris și Sala de bal) iar ultima este o poveste erotică semnată de un fost pilot american pe nume James Salter. Dacă ați citit deja vreuna dintre ele, m-aș bucura să împărtășiți, pe pagina de facebook a pepit.ro, impresiile voastre. Spor la ales și la citit! 🙂

Humanitas Fiction

Paradisuri pierdute

de Eric-Emmanuel Schmitt

Știați că Eric-Emmanuel Schmitt avea în minte un proiect nebunesc, cum îl numește el, încă de la vârsta de 25 de ani? Un proiect editorial, de bună seamă, care să cuprindă mai multe volume despre istoria umanității. L-a tot amânat pentru simplul fapt că avea nevoie să cumuleze mai multă cultură științifică, filozofică și religioasă pentru a putea scrie această poveste, lucru care se întâmplă acum, după mai bine de 30 de ani.
Proiectul se numește „Străbătând secolele“ și va conține opt volume cu acțiuni plasate în cele mai importante momente ale istoriei lumii, de la Potop și până în zilele noastre.
Primul este „Paradisuri pierdute“ (o poveste plasată la sfârșitul neoliticului) care a fost deja publicat și tradus în română de Doru Mareș.
Următoarele titluri ale seriei care urmează să apară sunt „Poarta cerului“ (Babelul și civilizația mesopotamiană), „Soarele întunecat“ (Egiptul faraonilor și Moise), „Lumina fericirii“ (Grecia secolului al IV lea î.Hr.), „Cele două împărății“ (Roma și nașterea creștinismului), „Mistificarea“ (Europa medievală și Ioana d’Arc), „Timpul cuceririlor“(Renașterea și descoperirea Americilor), „Revoluții“ (Revoluții politice, industriale, tehnice).

Humanitas Fiction

Așteptări

de Anna Hope

Dacă ai citit „Sala de bal“ - o foarte frumoasă poveste de dragoste și un excelent pretext de a cugeta la ce înseamnă cu adevărat nebunia - îți va plăcea cu siguranță și „Așteptări“, cel mai nou roman al Annei Hope (actrița din „Doctor Who”) care abordează aici unele dintre cele mai actuale teme despre femeia modernă (anxietăți, frustrări, carieră, maternitate).
Romanul, aflat în curs de ecranizare, spune povestea a trei prietene care se visează protagonistele unor vieți de invidiat dar care, după ani, ajung să trăiască adevărate crize de personalitate. Inteligent scrisă, cartea este, în fond, despre prăpastia dintre viețile pe care ni le-am imaginat cândva pentru noi înșine și viețile pe care ajungem să le trăim.
„Devastator de perceptivă și înțeleaptă din punct de vedere emoțional“, cum o numește The Guardian, cartea arată cum personalitatea, locurile, prietenii și propriile alegeri te conduc către un destin sau altul.

Humanitas Fiction

Un joc și o desfătare

de James Salter

Considerat un clasic modern, cel de-al treilea roman al americanului James Salter (fost pilot militar care a murit în 2015) este povestea senzuală a unui cuplu format dintr-un american de condiție bună și o vânzătoare dintr-un oraș francez de provincie.
Plasată în orașul Autun, lângă Dijon, povestea este o minunată demonstrație de imaginație, căci Salter a imaginat fiecare gest și întâmplare din această relație profund erotică ce dezvăluie deopotrivă puterea romantismului și importanța iubirii sexuale.
Publicat în ​​1967, în plin deceniu al revoluției sexuale, „Un joc și o desfătare“ a fost din start o carte revoluționară în ceea ce privește erotismul în ficțiune, aceasta continuând să surprindă chiar și după 40 de ani (în paginile romanului vei găsi, spre exemplu, o serie de descrieri sexuale explicite).

Oana Borviz

Înainte de a mă îndrăgosti de cărți mi-au plăcut altele: să pictez, să bricolez, să văd filme. De fapt, am început să citesc cu adevărat în primii ani de liceu, când mi-am dat seama cât de savuroase pot fi momentele în care ești singur cu o carte în mână. De atunci, cititul a devenit un soi de obișnuință care îmi face bine, îmi dă echilibru și mă inspiră. Citește mai mult.



Lasă un răspuns