Noutăți editoriale martie 2021 (Săptămâna 3) – Mit. Istorie ficționalizată. Biografie

29 martie 2021 de  Oana Borviz    

Margaret Atwood reinterpretează, într-un mod cât se poate de inventiv, mitul Penelopei. Maria Stepanova explorează memoria persoană și culturală pornind de la microcosmosul propriei familii. Mai mulți autori români cartografiază opera lui Mircea Cărtărescu prin texte scrise din perspectiva istoriei religiilor, artei sau arheologiei. Tommy Orange spune o poveste înduioșătoare a nativilor americani din Oakland. Stefan Zweig ne-a lăsat moștenire un portret surprinzător al lui Erasmus din Rotterdam.

Editura Humanitas Ficiton

În amintirea memoriei

de Maria Stepanova

Combinație între ficțiune, eseu, memorii, jurnal de călătorie și documente istorice, romanul Mariei Stepanova reface istoria familiei acestei scriitoare care se numără printre cele mai influente figuri culturale ale momentului.
„Un eseu cu mai multe fațete despre natura amintirii“, cum o numește Frankfurter Allgemeine Zeitung, cartea este o călătorie intimă, un microcosmos care crește frumos devenind istoria unei lumi întregi.

Editura Muzeul Literaturii Române

Harta și legenda. Mircea Cărtărescu în 22 de lecturi

de Coordonat de Oana Fotache și Cosmin Ciotloș

Alcătuită din texte scrise de specialiști în domeniul filologic și nu numai, cartea conturează o hartă a operei lui Mircea Cărtărescu din perspectiva istoriei religiilor, arhitecturii sau arheologiei. În volum veți găsi și o hartă pe bune, proiectată de arhitectul Lorin Niculae, care descrie Bucureștiul cât se poate de personal al autorului.
Textele sunt semnate de Cosmin Ciotloș, Bogdan-Alexandru Stănescu, Ion Manolescu, Florin Bican, Adrian Guță, Radu Paraschivescu, Ioana Pârvulescu etc.

Editura Nemira

Penelopiada

de Margaret Atwood

Îndelung așteptată, varianta românească a cărții permite accesul la un nou exercițiu de imaginație marca Atwood, care repovestește aici, într-o mod cât se poate de inventiv, mitul Penelopei. Parte a unui proiect mai vast Canongate Myth, unde autori contemporani precum Karen Armstrong, A. S. Byatt, David Grossman şi Jeanette Winterson rescriu miturile antice, cartea a fost publicată inițial în 2005 și amintește despre evenimentele Odiseei, despre viața din Hades, Odiseu, Elena din Troia.

Editura Black Button

Acolo, chiar acolo

de Tommy Orange

Distins cu o grămadă de premii, printre care National Book Critics Circle și Pen/Hemingway, și aflat în cap de liste cu cele mai bune cărți ale lui 2018, acest roman spune, pe mai multe voci, povestea comunității nativ‐americane (mai exact, indieni americani) din drumul către Marele Pow‐pow din Oakland, care se confruntă cu o moștenire pe cât de frumoasă, pe atât de dureroasă.

Editura Polirom

Erasmus

de Stefan Zweig

Stefan Zweig (1881-1942) - unul dintre cei mai traduși scriitori austrieci încă din anii 30 ani secolului trecut, când se bucura de prietenia unor Sigmund Freud şi Richard Strauss - face aici portretul lui Erasmus din Rotterdam (unul dintre cei mai mari cărturari ai secolelor XV-XVI). Cartea reface parcursul acestui om genial, sensibil și pasional, cu rol hotărâtor în reconfigurarea destinului Europei.

Oana Borviz

Înainte de a mă îndrăgosti de cărți mi-au plăcut altele: să pictez, să bricolez, să văd filme. De fapt, am început să citesc cu adevărat în primii ani de liceu, când mi-am dat seama cât de savuroase pot fi momentele în care ești singur cu o carte în mână. De atunci, cititul a devenit un soi de obișnuință care îmi face bine, îmi dă echilibru și mă inspiră. Citește mai mult.



Lasă un răspuns