Noutăți octombrie 2020 (Săptămâna 3) – Istorie. Filozofie. Literatură pentru copii. Roman distopic

19 octombrie 2020 de  Oana Borviz    

Am selectat două volume interesante de Lucian Boia și Jonathan Safran Foer, care abordează un subiect extrem de urgent, cel al crizei climatice; trei cărți simpatice pentru copii cu povești în care se pot recunoaște mulți prichindei dar și oameni mari și din care putem învăța cu toții lucruri de mare ajutor în viață; un roman despre cât de ușor ajunge extremismul religios să pună stăpânire pe anumite zone ale societății.

Humanitas

Scurtă istorie a dezastrelor naturale. Epidemii, cutremure și dereglări climatice

de Lucian Boia

„Dacă ne vom mai încălzi cu câteva grade, să ne aşteptăm ca o teribilă criză de civilizaţie să lovească omenirea“, scrie Lucian Boia cu trimitere la acest volum, în care dezbate teme legate de cele mai mari dezastre naturale din ultimii ani insistând pe cea mai mare primejdie a omenirii: încălzirea globală.

Humanitas Fiction

Trenul de Erlingen

de Boualem Sansal

În cel mai nou roman al său, Boualem Sansal („Satul neamțului sau Jurnalul fraților Schiller“) țese o poveste distopică din care înțelegi cât de ușor se propagă extremismul religios în „zonele fragile ale societății“.

Humanitas Junior

Să nu vinzi înger păzitor!

de Jutta Richter

Un basm citadin modern care pornește de la o realitate dureroasă (cea a violenţei domestice), „Să nu vinzi înger păzitor!“ spune povestea unui băiețel care ajunge să vândă tot ce are el mai de preț (îngerul păzitor) pentru a-și împlini visul de a vedea marea.

Publica

Noi suntem vremea. Salvarea planetei începe cu micul dejun

de Jonathan Safran Foer

Autorul bestsellerurilor „Extrem de tare și incredibil de aproape“ și „De ce mâncăm animale“, Jonathan Safran Foer ne provoacă la un exercițiu de conștientizare a răului care ne amenință: schimbarea climatică. Efortul nostru colectiv de salvare a Planetei începe, crede el, cu ce mâncăm la micul dejun.

Polirom

Oglinda dorințelor

de Jonathan Coe

O fetiță pe nume Claire, o oglindă fermecată și un prieten de nădejde sunt personajele principale ale acestei povești minunate, în care copiii descoperă căi nebănuite de a face față unei realități atât de dezamăgitoare, uneori.

Nemira

Cât de fierbinţi sunt vulcanii!

de Francoise Laurent, Céline Manillier

Care este originea vulcanilor, ce sunt plăcile scoarței terestre, care este rolul magmei și al gazelor de sub scoarța terestră - sunt întrebări la care cei doi autori răspund pe înțelesul celor mici. Cartea, apărută în coleția Nemi, este disponibilă acum pentru precomandă.

Oana Borviz

Înainte de a mă îndrăgosti de cărți mi-au plăcut altele: să pictez, să bricolez, să văd filme. De fapt, am început să citesc cu adevărat în primii ani de liceu, când mi-am dat seama cât de savuroase pot fi momentele în care ești singur cu o carte în mână. De atunci, cititul a devenit un soi de obișnuință care îmi face bine, îmi dă echilibru și mă inspiră. Citește mai mult.



Lasă un răspuns